Sprookje

JEAN-PIERRE GEELEN

Her Majesty the Queen Elisabeth zestig jaar op de troon, het is wat. Dat de Britten het vieren, en flink ook, kun je ze onmogelijk kwalijk nemen. Opvallender is dat ook de Nederlandse televisie de wimpels flink laat wapperen. Geen ander ons omringend land staat deze dagen zo uitgebreid stil bij de feestelijkheden aan gene zijde van de Noordzee.

EO's lakei Jeroen Snel staat voor zijn Blauw bloed al een week zenuwachtig te knipmessen. Zaterdag volgde na zijn rubriek de speelfilm The Queen.

De NOS deed zondag verslag van de Diamond Jubilee Thames Pageant, oftewel de bootjesparade over de Theems. Een soort Sail voor honderden kleine roeibootjes. De NOS deed er zondag verslag van zoals omroep MAX van het bloemencorso in Zundert. Astrid Kersseboom presenteerde, aan haar zijde twee deskundigen van dienst: maritiem historicus Frits Loomeijer en oud-correspondent Tim Overdiek.

Kijkend naar Engeland zag de eerste 'echte Britse rommelbootjes' traag over de brede rivier gaan. Kersseboom zag dat koningin Elisabeth een doekje bij zich had 'voor als het kouder wordt'. Overdiek wist: 'Je zult haar nooit zien zonder haar handtas.'

Zulke onmisbare weetjes waren gelukkig ruim ingestudeerd. Elisabeth heeft 115 landen bezocht, wist de een. Haar man prins Philip (91) 'staat te zwaaien als een fiere man', zag de ander. Inmiddels regende het katten en honden, maar, zag Loomeijer: 'Hij geniet er zichtbaar van, als oud-marineman, dat kun je zien.'

De vraag is of de maritieme historische wetenschappen hem hier niet in de steek lieten. Een dag later was immers het royalty-nieuws dat Philip in het ziekenhuis was opgenomen. Blaasontsteking.

Zo kinderlijk als de NOS het verjaarspartijtje maakte, zo vernietigend werd het een dag later geëvalueerd. Bij RTL Boulevard onder meer, waar Marc van der Linden en Peter van der Vorst klaarzaten. 'Slaapverwekkend', vond de eerste. Beiden hadden geen goed woord voor de BBC-commentator, die 'volledig in de fout ging' met zijn 'Royal Highness the Queen'.

Maandag was het weer feest: het concert voor Elisabeth. EO's Jeroen Snel was live bij Buckingham Palace, bijgestaan door correspondente Lia van Bekhoven. Of het ernstig is, een blaasontsteking voor een 90-jarige, wilde Snel weten. Lia: 'Dat hangt ervan af hoe het afloopt, en of het met antibiotica valt te behandelen.' Tot zover de medische analyse.

Van Bekhoven wist haar teleurstelling nauwelijks te verbergen. De bootjesparade vond ze 'iets heel vaags Engels hebben'. En dan 'die stoïcijnse royals, die vijf uur op die boot stonden toe te kijken. Ik kan me voorstellen dat ze het niet gauw weer zouden doen.' Gelukkig wist Snel al dat het concert 'een waanzinnig spektakel' ging worden. 'Het dak gaat eraf; zeker.'

Het werd even later aangekondigd door Astrid Kersseboom, met een halve minuut vertraging voor de ondertitelaars. Een leger op-en-top Britse artiesten (Cliff Richard in al zijn vergane glorie) deed daarna het werk, Robbie Williams opende toepasselijk met Let me entertain you. Kernachtiger kon de essentie van de avond niet worden samengevat.

Zelf hield de Queen (die een uur na aanvang pas aankwam) meer van opera, wist Van Bekhoven nog, maar koninklijke feestjes draaien zelden om de royals, enkel om het sprookje. Toe vandaag dan maar, NOS en EO: één verhaaltje nog voor het slapen gaan. Iets over Her Majesty, de prins en zijn blaas.

undefined

Meer over