Sprookje van VVSB is voorbij na 3-0 verlies tegen FC Utrecht

'We pakken ze in', schalde het om kwart voor negen woensdagavond van de ene naar de andere kant. 'Het is stil aan de overkant', klonk het een half uurtje  later van de andere naar de ene kant.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

En zo was het maar net. Sterker nog, stilte werd zelfs gemor naarmate de eerste halve finale in het bekertoernooi vorderde. Een uur lang hield het geluk van de Noordwijkerhoutse amateurclub VVSB stand in stadion Galgenwaard. Pas in de laatste fase maakte FC Utrecht een einde aan het sprookje met doelpunten van Van der Maarel, Haller en Joosten.

'Het mag geen schoolreisje worden', had VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen vooraf gezegd. Om zijn worden kracht bij te zetten had hij een Atlantikwall aan paars-geel opgetrokken. Wat op papier middenveld heette, pakte in de praktijk uit als versterking van de verdediging.

Het bleek te werken. FC Utrecht opereerde omzichtig, te omzichtig. De balk ging over veel schijven om een gaatje te vinden in die muur van goedwillendheid. Te vaak werd een aanval afgebroken om het over de andere flank nog eens te proberen. Daardoor kon VVSB zich steeds weer hergroeperen.

Het meest kwetsbaar toonde VVSB zich op de rechterflank. Peet van der Slot leek als enige amateur door de zenuwen bevangen. Dat kwam misschien wel door de aanloop naar de wedstrijd. Van der Slot, een van de echte Noordwijkerhouters in het team, was zijn voetbalschoenen vergeten en een motoragent moest hem uit de brand helpen.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Stormram

Van der Slot moest vaak passen op de passeeracties van Joosten en als Utrecht voor rust gevaarlijk werd, dan gebeurde het over links. Utrecht-trainer Ten Hag moest het stellen zonder de licht geblesseerde Yassin Ayoub en dat bleek een serieus gemis. Juist hij is een speler die een acceleratie in huis heeft, die de thuisclub nu node miste.

Daarnaast kreeg Ruud Boymans de voorkeur boven Barazite. Met hem, een echte stormram, had de muur al voor rust geslecht kunnen zijn. Zeker vijf kansen kreeg Boymans in het eerste bedrijf. Hij schoot van dichtbij naast, hij schoot van dichtbij tegen de keeper op, hij kopte tegen de paal en zo duurde het geluk van VVSB almaar voort.

De ploeg kon weinig anders dan tegenhouden en dat was in tegenstelling met de vorige ronden. Om in Utrecht te komen, de tweede amateurclub die in de geschiedenis van het bekertoernooi de halve finale haalde, werd telkens driemaal gescoord.

Nu was het vooral een kwestie van spartelen en niet verdrinken. En dat zwemmen ging de amateurs dus steeds beter af in een vol Galgenwaard. Reserve-doeman Ruben Valk groeide in zijn rol.

Supporter in de kantine van VVSB. Beeld anp
Supporter in de kantine van VVSB.Beeld anp
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Avonturen

Naar goed gebruik in het bekertoernooi had VVSB-trainer Van Leeuwen hem de voorkeur gegeven. Het had er nog even om gespannen omdat Valk geblesseerd dit weekeinde geblesseerd was geraakt in het tweede. Net op tijd hersteld kon hij in de tweede helft uitgroeien tot struikelblok. Wie anders dan Boymans vond hem een paar keer op zijn weg?

De ban werd uiteindelijk gebroken door rechtsback Van der Maarel. Na een afgeslagen aanval loste hij een schot dat vermoedelijk een prooi was geweest voor Valk. Wie anders dan Peet van de Slot probeerde het schot te keren? Via zijn laat gearriveerde schoen caramboleerde de bal in het doel.

Twee minuten later deed Haller wat al zolang van hem werd verwacht en vlak voor tijd bepaalde Joosten de eindstand op 3-0.

Met dat gemiddelde van drie doelpunten had VVSB er dus een verlenging uit kunnen uit slepen. Dat zat er woensdagavond bij lange na niet in. Utrecht plaatste zich voor de zesde keer voor de bekerfinale. VVSB kon met opgeheven hoofd naar huis, drie ton en vele avonturen rijker.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over