Sprite-meiden niet zo correct

Softdrinkfabrikant Sprite heeft geen geluk met zijn reclamecampagnes in China. Voor de tweede keer is de centrale figuur in de Sprite-commercials in de problemen geraakt....

Het sexy Taiwanese popzangeresje A-Mei, artiestennaam voor Zhang Huimei, is ook in China razend populair. Coca-Cola, eigenaar van Sprite, huurde haar in voor een commercial. De campagne liep geweldig, tot april vorig jaar.

Ineens was het Sprite-spotje, waarin A-Mei in een ski-oord een flesje drinkt, van de tv verdwenen. Ook op de billboards en de advertentiepagina's was de ster met haar flesje Sprite nergens meer te bekennen. Een miljoenenstrop voor frisdrankconcern Coca-Cola.

Het was de straf voor het politieke wangedrag waaraan A-Mei zich kort tevoren volgens de Chinese autoriteiten schuldig had gemaakt: tijdens de inhuldiging van de nieuwe Taiwanese president Chen Shui-bian had ze het volkslied van Taiwan gezongen. Het eiland kan volgens Peking geen eigen volkslied hebben omdat het een onvervreemdbaar deel van China is.

De opvolgster van A-Mei als Sprite-girl is de olympische duikkampioene Fu Mingxia. Voor de eerste fotosessie in Kanton verscheen ze in een spijkerbroek die ze had geleend van een vriendin, omdat de broek die ze eigenlijk had moeten dragen niet paste. Op de geleende jeans waren een paar woorden gedrukt: sex, bitch en fuck you. Daar ze geen Engels kent, wist ze niet wat die woorden betekenden. De fotografen wisten het wel.

Meer over