Springruiters weg kwijt in Kralingse Bos

Zo ruimhartig waren de bazen van het CHIO in Rotterdam nog nooit. Het kon bijna niet op. Hoe meer zielen in de Grote Prijs, wisten ze, hoe meer vreugde en hoe groter uiteraard de kans op een Nederlands succesje in het hoofdnummer van het onverwoestbare spring- en dansfestival in het...

Maar liefst veertien Nederlandse combinaties, een kleine dertig procent van het deelnemersveld, kwamen door de ballotage en mochten vervolgens hun rijdieren zadelen voor de Grote Prijs. Met dit royale toelatingsbeleid hoopten de hippische bazen de nationale cavalerie, die kreunt onder een diepe recessie, te bemoedigen en aan te sporen tot betere prestaties. Voor wat hoort wat tenslotte.

Maar daarin kwamen de organisatoren bedrogen uit. Hun oogappels presteerden evenals vrijdag in de door Zwitserland gewonnen landenwedstrijd ver onder de maat. Yves Houtackers en Jeroen Dubbeldam, Piet Raymakers en Marc Houtzager, Roelof Bril en Emile Tacken, om maar enkele van de veertien uitverkorenen te noemen, presteerden onder de maat en konden naar een plaats in de barrage fluiten.

Het klasje van bondscoach Ehrens was nu mooi in de gelegenheid vanaf de tribune aandachtig toe te zien hoe het wel moest. Hoe behendig de topruiters van dit moment met de hindernissen van de Amerikaanse parcoursbouwer Allen omsprongen. Hoe de elf finalisten de barrage om de overwinning en de bonus van 23 mille tot een spektakelstuk verhieven.

Aanvankelijk had het er de schijn van dat de Belgen voornemens waren de macht te grijpen in het bos van Kralingen. In grote eendracht ploegden Jean-Claude Vangeenberghe, Marc van Dijk en Dirk Demeersman zich door het mijnenveld van Allen naar de barrage. Waarin ze tot hun schrik constateerden dat ze de nodige oppositie konden verwachten van de zijde van drie toppers uit Duitsland, Lars Nieberg, Europees kampioen Christian Ahlmann en Marcus Ehning, en ook nog eens van een ouwe snelheidsduivel uit Engeland, John Whitaker.

De Belgen vermochten hun snode plannen toch niet in daden om te zetten. In de barrage, waarin de klok het voor het zeggen had, kwamen hun rijdieren pure snelheid tekort. Nieberg was er als de kippen bij om daar zijn voordeel mee te doen. De boerenzoon uit het Duitse paardenoord Ohm vouwde zijn merrie Lucie dubbel boven de palen en deinsde er evenmin voor terug zijn viervoeter plat in de bocht te leggen als dat nodig was. 'Dat was hard werken', pufte de man van weinig woorden na zijn winnende rondje.

Nieberg wint wel vaker op Nederlandse bodem. Begin dit jaar was hij een klasse apart in de wereldbekerwedstrijd van Jumping Amsterdam en twee jaar geleden schreef hij de Grote Prijs van Rotterdam voor het eerst op zijn naam. Nieberg was blij dat hij gistermiddag dit kunststukje kon herhalen. Blij om de centen, maar blij vooral omdat zo'n zege in zijn vaderland aantikt. Nieberg heeft zijn zinnen gezet op een plaats in de Duitse ploeg voor het EK in Italië. maar hij weet dat de concurrentie moordend is. 'Deze zege moet de bondscoach toch zeker mild stemmen', zei hij hoopvol.

Een andere bondscoach, die van Nederland, heeft zorgen van een heel ander kaliber. Al maanden tobben zijn toppers met blessures en andere ongemakken en blijken hun vervangers nog niet klaar voor het grote werk. Toch wilde Rob Ehrens gisteren, nadat de trieste balans was opgemaakt, zijn van nature goede humeur niet laten bederven door het collectieve falen van zijn manschappen. 'Er is geen enkele reden voor paniek.'

De rasoptimist uit Echt zag zelfs een lichtpuntje. Wim Schröder, aan de vooravond van de Grote Prijs vader geworden van een dochter, presteerde inderdaad zo slecht nog niet met zijn hengst Vancouver. Vier strafpunten slechts na een fatale touché, Daarmee was hij nog niet eens de beste Nederlander. Die twijfelachtige eer viel toe aan Marc Houtzager. Dertiende zonder stip.

Meer over