Springploeg scoort een magere vier in Olympische test

Het is verre van vanzelfsprekend dat het Nederlandse springkwartet in Atlanta zijn Olympische titel met succes zal verdedigen. Met de ruiters is niets mis en hun paarden zijn zonder twijfel van Olympisch niveau, maar de combinaties zijn nog niet op elkaar ingespeeld....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Horn zag het allemaal nog niet somber in. 'Er kan in de komende weken nog wel het een en ander verbeterd worden.' Jos Lansink, de nieuwe troef van paardenmiljonair Melchior, was heel wat realistischer. 'Onze plaats in de internationale rangorde is de vierde. Dat zegt genoeg.'

Lansink reed zijn twee ronden naar behoren, al liet zijn jonge, onervaren viervoeter Dulf hier en daar een steekje vallen. Het werd Dulf zwaar aangerekend door Horn die mompelde dat Dulf niet Lansinks beste paard is en dat het zijn pupil in Atlanta met Cartago heel wat beter zal vergaan.

Piet Raymakers stelde teleur met in totaal drie springfouten. Een dag eerder had de voor de Rotterdamse havenbaron Cordia rijdende Brabander nog opzien gebaard door met Emerald, het paard waarmee hij onlangs in Hoofddorp de Nederlandse titel veroverde, de Grote Prijs van Noordrijn-Westfalen op zijn naam te schrijven. Nu zadelde hij Jewel's Amethyst en dat bleek een verslechtering.

Raymakers' twaalf strafpunten maakten de ploeg, die verder bestond uit Jan Tops (foutloos in twee omlopen met Operette) en Emile Hendrix (één springfout met Finesse), op slag kansloos voor een podiumplaats. En deden zijn kansen op uitzending naar Atlanta geen goed. Horn wikt en weegt nog altijd en zal pas maandag het Olympisch kwartet definitief samenstellen.

Tops en Lansink zijn al zeker van uitzending. Voor de twee overige plaatsen zijn behalve Raymakers en Hendrix ook nog Bert Romp en Wout-Jan van der Schans kandidaat. Naar wie zijn voorkeur uitgaat bleef gisteren een goed bewaard geheim. Lansink deed heel wat minder geheimzinnig. 'Mijn voorkeur gaat uit naar Bert Romp.' Om daar schielijk aan toe te voegen: 'Maar ik heb het niet voor het zeggen.'

Gezien de overtuigende triomf in Aken is Duitsland de grote favoriet voor Olympisch goud. Franke Sloothaak, Lars Nieberg, Ulrich Kirchhoff en Ludger Beerbaum bleven foutloos in twee omlopen. Beerbaum hoefde niet eens aan zijn tweede ronde te beginnen omdat de overwinning van de ploeg al vaststond. De Zwitsers Fuchs en Melliger stootten met hun paarden Adelfos en Calvaro een balk af.

België, met drie foutloze combinaties in de tweede ronde, drukte Nederland van het erepodium. Horns kwartet was als derde voor de finale geselecteerd met vier punten, maar maakte in de beslissende omloop met Raymakers (8), Hendrix (4) en Lansink (4) te veel fouten om België af te weren.

Meer over