Spring over drie golven en doe een wens

De Spaanse costa’s worden vaak geassocieerd met drukte en uitgaan. Maar er is meer dan volle stranden en betonnen hoogbouw....

Jady Petovic

1 Costa de la Luz De costa de la Luz, in het zuiden van Spanje, strekt zich grofweg uit van Gibraltar tot de grens met Portugal en is bezaaid met witte zandstranden, schrijft Pauline. In de zomer vind je er houten strandtentjes, chiringuitos, met drank en tapas, de rest van het jaar is er vooral een prettige leegte.

Pauline geeft een compleet overzicht van de stranden van Tarifa tot Cádiz op volkskrantreizen.nl/costadelaluz.

Iñaki Oñorbe Genovesi tipt El Rompido aan de costa de la Luz. ‘Prachtig vissersdorp aan een rivier dat door een landtong wordt gescheiden van de zee. Ongerepte natuur, mooie uitzichten en stranden die je kunt bereiken met bootjes.’

2 CadaquésFavoriet van Jeroen de Baaij is Cadaqués, in het noorden van de Spaanse oostkust. ‘De pittoreske witte huisjes aan de baai zijn een prachtig gezicht. En dat vonden kunstenaars die hier graag kwamen ook, zoals Dalí, Miro en Picasso. Het oude huis van Dalí is een museum.’

3 L’Ametlla de Mar (Amejja)Een simpele kleine strandplaats waar de trein tussen Barcelona en Valencia stopt.

‘Bezoek de nabijgelegen plaatsen langs de kust’, zegt bezoeker Konstanzerbeobachter, ‘ga naar de Ebro-delta (Deltebre), eet daar zwarte rijst en maak een rondvaart naar de plaats waar rivier en zee elkaar ontmoeten.

‘Zwerf door het achterland, laat je voeten in de rivier bungelen bij Miravet en kijk over het plein bij de kerk uit over de vallei in Tivissa.’ Ten slotte raadt Konstanzbeobachter aan dit vooral niet te doen in de zomer, maar in oktober of november tijdens een soort ‘Catalaanse indian summer’.

4 La Noche de San Juan’Nu is de tijd om te genieten van de Spaanse Costa¿s’, meent Suzanne Geudeke. ‘De zomer staat op het punt te beginnen en een aanrader voor degenen die volgende week aan één van de Costa¿s van Spanje verblijven, is La Noche de San Juan, de nacht van Sint Jan.

Okee, het trekt wel massa¿s mensen naar het strand, maar het blijft iets speciaals. Het feest, om de zomer te verwelkomen, is op 23 juni. Spanjaarden maken grote kampvuren en eten en drinken samen. Velen geloven dat op deze nacht wensen uitkomen. Je kunt om klokslag 24.00 uur een wens doen, nadat je over drie golven bent gesprongen. Wat je ook doet, het belooft een onvergetelijke nacht te worden.’

5 Cabo de GataCabo de Gata is een woestijnachtig ecologisch paradijs, halverwege Benidorm en Torremolinos. Ruim 40 kilometer kust die op de meeste plaatsen ongerept is, zegt Jaap Scholten.

‘Bergen en kust bestaan uit relatief jong vulkanisch gesteente en dat heeft een bizar landschap opgeleverd waarin gitzwarte bergen, okergele heuvels, kleine stranden, duinen en witte kliffen met bizarre vormen elkaar afwisselen. En natuurlijk alles tegen de achtergrond van een staalblauwe zee. Niet voor niets heeft deze plaats gediend als decor voor films als Lawrence of Arabia en Indiana Jones and the Last Crusade’. (Voor praktische tips over Cabo de Gata zie de bijdrage van Jaap Schoten op volkskrantreizen.nl/reisbureau).

6 AlteaNeem, zoals Anne-Miek Goossens deed, vanuit Alicante de ‘tram’ (metropolitano) langs de kust naar Altea. ‘Wandel naar dit witte kunstenaarsdorp met een Moors verleden bovenop de heuvel en proef er de tapas de mariscos. En vooruit, neem op de terugweg – je komt er toch langs – dan toch maar een kijkje in Benidorm.

Meer over