Spotjes

Telforts ex-miljonair Hans van de Berg bewijst dat reclamespotjes best kijkhits kunnen zijn. Maar op de zelfpromotie van de STER valt wel wat af te dingen.

Wie had dat gedacht? 'Van 140 miljoen euro op de bank, naar 1 euro in de bank.' Ze blijven leuk, die reclamespotjes van Telfort met ex-miljonair Hans van de Berg, meesterlijk vertolkt door Patrick Stoof. Goede acteurs doen het halve werk, bewijzen deze maanden ook Maike Meijer (Toren C) en Frank Lammers voor supermarkt Jumbo.

Reclame hoeft niet alleen maar irritant te zijn. Goede spotjes kunnen een regelrechte hit zijn. De abdicatie van groentenvorstin Martine Bijl in de zendtijd van Hak was zelfs landelijk nieuws, maar daar staat tegenover dat Albert Heijns filiaalmanager Harry Piekema zijn langste tijd onderhand wel heeft gehad.

Dat iedereen die spotjes kent, mag gerust Maggi-wonderstamppot heten. Het tv-programma Nederland van boven (VPRO) bracht twee jaar geleden fraai in beeld wat Nederland doet tijdens een reclameblok (in de pauze van een voetbal-finale): massaal naar het toilet. Kaasblokjes snijden, vlammetjes in het vet.

Aan de vooravond van de omroepdebatten in de Tweede Kamer hadden kille accountants in opdracht van staatssecretaris Dekker becijferd dat programma-onderbrekende reclame de publieke omroep veel geld zou kunnen opleveren. Er trok een golf van huivering door het land; begrijpelijk. Maar ja, dat de kijker wegzapt tijdens reclameblokken, is een publiek geheim. Tegelijk vinden veel burgers een publieke omroep geheel zonder reclame weer te duur.

De STER doet al een tijdje wanhopig zijn best reclame onder uw aandacht te brengen. Al vele maanden roept de organisatie kijkers op de tablet ter hand te nemen, om nog tijdens de reclameblokken gebruik te maken van STER Extra. Want winkelen bij de publieken, dat doe je lekker thuis.

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Tijd voor de feestelijke verkiezing van de Gouden Loeki (en, jawel, de Loden Loeki, maar die is van het consumentenprogramma Radar). Het gala is een doorgaans weinig gloedvolle vertoning op tv (gratis bezorgd door jongerenomroep BNN).

Een programma waar de adverteerder in het zonnetje wordt gezet. Je zou het eerder verwachten bij de commerciële omroep, waar ze het idee voor een (liefst goed, creatief en sprankelend - waarom ook niet?) reclameprogramma nooit hebben uitgevoerd. Waarschijnlijk omdat álle programma's bij commerciële omroepen de adverteerder al dienen te behagen.

Even aandoenlijk is het te zien hoe de STER deze week poogde het beeld van reclame te kantelen. Er dwarrelde een persbericht op de redactievloer met de resultaten van een 'baanbrekend nieuw onderzoek'. Het nieuws: 'Reclame tussen programma's is effectiever dan programma-onderbrekende reclame'.

Spotjes die na een programma worden uitgezonden, roepen 'meer positieve emoties' op dan dezelfde commercial die tijdens een programma wordt uitgezonden. Dat was gebleken uit een 'brain scanning onderzoek' van Neurensics, in opdracht van de STER.

Kwam dat nou even goed uit. 'Ons brein ervaart positieve emoties bij het zien van de logo's van de publieke zenders Nederland 1, 2, en 3. Dit gevoel straalt af op de commercials vertoond op deze zenders', vatte de STER het onderzoek even samen. De adverteerder weet wat hem te doen staat: onmiddellijk zijn dure zendtijd weghalen bij die verfoeide commerciële omroep, en direct naar prijsknallers van de publieken. Ik ben toch niet gek zeker?

Het doorzichtige persbericht van de STER haalde nauwelijks de (landelijke) reguliere media. Maar het belandde wel volop in de 'vakpers', dat is veel verontrustender. Daar kijken ze dus niet op van een onderzoek waarin de opdrachtgever er het beste van afkomt. Wij van WC-eend adviseren: WC-eend.

Wie had dat nou gedacht?

undefined

Meer over