Spotgoedkope blingbling in stad met onzekere toekomst

De kredietcrisis heeft de huizen-markt op zijn grondvesten doen schudden. Hoe houden de huizenprijzen zich wereldwijd? En wat zegt dat over de toestand van de econo-mie? Volkskrant-correspondenten over de hele wereld gaan deze zomer op onderzoek uit.

NATALIE RIGHTON

Waar Kabul.

Villa In de relatief veilige wijk Karteh Seh.

Grootte 25 kamers.

Prijs 16 duizend euro per maand of 1 miljoen euro bij koop.

Prijs per kamer

640 euro per maand, of 40.000 euro bij koop. Makelaars in Kabul rekenen niet per vierkante meter, maar per kamer.

De Afghaanse makelaar Rahmat Sheerzad - gekleed in glimmend geel T-shirt met de opdruk 'Vergeet Je Dromen' - weet dat de tijden voorbij zijn dat hij slapend rijk werd. Vooral de grotere, luxe panden in de hoofdstad Kabul raakt hij bijna niet meer kwijt. Sheerzad laat ons graag zijn mooiste pand zien, dat sinds eind 2011 leeg staat. Een villa in de relatief veilige wijk Karteh Seh. Binnen is het een modern walhalla.

Ruim een decennium na de val van het Talibanbewind vind je in Kabul letterlijk honderden van dit soort zalmkleurige villa's met Griekse zuilen voor de deur. Niet zelden hebben de panden twintig slaapkamers, wenteltrappen met kroonluchters en een zwembad op het dakterras.

Hoe het kan dat een arm land in oorlog zoveel 'droompaleizen' heeft? In de achterafstraatjes van Kabul worden dit soort villa's 'poppypaleizen' genoemd, verwijzend naar de grondstof voor heroïne, die veelvuldig wordt verbouwd in Afghanistan. Veel drugsbaronnen hebben het afgelopen decennium villa's laten bouwen in Kabul. Ze verhuren ze voor hoge prijzen aan hulpverleners, diplomaten en beveiligingsbedrijven. Die overspoelden Afghanistan in 2001, na de invasie door de Verenigde Staten, en met hen miljarden dollars hulpgeld.

Voor wie het wat lijkt om een tijdje in Afghanistan te wonen, is dit het moment om toe te slaan, vertelt makelaar Sheerzad. De huurprijzen van luxe huizen zijn het laatste jaar gehalveerd, evenals de verkoopprijzen. Er zijn zelfs huizen die momenteel voor een kwart van de vraagprijs van de hand gaan. En de prijzen dalen verder, bevestigen andere makelaars.

De Afghaanse huizenmarkt stort vooral in elkaar omdat de Verenigde Staten hebben aangekondigd over twee jaar de troepen terug te trekken. Andere buitenlanders, zoals hulpverleners, pakken nu al hun koffers. Met 2014 in zicht drogen hun fondsen op. De vraag naar dure, grote woonhuizen daalt, het aanbod groeit explosief.

De meeste Afghanen geloven dat een burgeroorlog op handen is. Wie het zich kan veroorloven, vertrekt ook naar het buitenland en laat zijn huis achter. In de chique wijken van Kabul hangen om de paar meter bordjes met de tekst 'te huur'.

Het pand dat makelaar Sherzad ons vandaag laat zien, wordt het 'Noorse huis' genoemd. De vorige huurders waren Noorse hulpverleners. Vorig jaar bracht dit pand nog 25 duizend euro per maand op, nu biedt Sheerzad het aan voor 16 duizend euro per maand. Kopen mag ook: u bent de nieuwe eigenaar voor zo'n miljoen euro.

De meeste Europeanen zullen het ontwerp kitsch noemen. Denk: Las Vegas. Denk: Dynasty en blingbling. Het 'Noorse huis' heeft 25 slaap- of werkkamers met elk een eigen badkamer, 4 westerse keukens en 2 dinerzalen. Die zijn ingericht met Perzische tapijten, flatscreentelevisies en bankstellen met goudkleurige poten. Die spullen zijn bij de huurprijs inbegrepen.

Op een van de vier grote dakterrassen is voldoende ruimte voor een zwembad, dat makelaar Sheerzad en zijn vrienden persoonlijk voor u zullen installeren. De hoge muur om het huis moet voorkomen dat er ingebroken wordt. Er is één beveiligde kamer met een nummerslot. Die kan dienen als saferoom mocht het huis onverhoopt aangevallen worden. En op de binnenplaats staat een grote fontein.

Vaak hebben de huurders in Kabul geen weet van de identiteit van de huiseigenaar. Ook dit 'Noorse huis' heeft een Afghaanse eigenaar wiens identiteit makelaar Sheerzad angstvallig geheimhoudt. 'Hij is een zakenman uit Kandahar. Het is mij onbekend wie hij precies is. Hij woont in Dubai en verhuurt dit huis om winst te maken', zegt Sheerzad.

Er wordt een hoop gelogen om de panden ondanks de huizencrisis aan de man te krijgen. Zo gaan we in de wijk Sherpoor op pad met makelaar Abdul Fatah. Het droompaleis dat hij in de aanbieding heeft, telt achttien kamers en duizend vierkante meter grond. Bij buurtbewoners is bekend dat terroristen dit huis twee jaar geleden aanvielen toen er medewerkers van de Verenigde Naties (VN) woonden. Volgens makelaar Fatah is dat niet waar.

Hij weet dat de veiligheidssituatie in Afghanistan met de dag verslechtert. Wie echter niet voor het leger of de VN werkt, heeft niet veel te vrezen in Kabul, zegt Fatah. Daar heeft hij gelijk in. Buitenlanders of 'gewone' Afghanen vormen geen direct doelwit. Voor hoe lang nog, dat is onduidelijk.

Wie de sprong waagt naar Afghanistan, kan nu veel goedkoper dan een paar jaar geleden een megahuis vinden. Daar staat tegenover dat het land een onzekere toekomst tegemoet gaat. Makelaars Sheerzad en Fatah hopen op dappere huurders uit Nederland of Afghanen die overwegen terug te keren naar hun thuisland. Wie durft, krijgt een persoonlijke rondleiding door een van de paleizen. Als extraatje komt Sheerzad of Fatah u gratis per auto ophalen in Kabul. Desnoods vanaf het vliegveld.

Een M² in

Mombasa (Kenia)

1.000 euro

Morvan (Frankrijk)

1.000 euro

Moskou (Rusland)

5.00-7.500 euro

New York (VS)

32.500 euro

undefined

Meer over