Spotgoedkoop mobieltje niet voor Westen

De mobiele telefoon komt meer binnen handbereik van de bevolking van ontwikkelingslanden. Een internationaal verbond van belbedrijven heeft een ultra-goedkope gsm ontworpen....

Een belangrijk obstakel voor de verspreiding van mobiele telefoons in de Derde Wereld is de prijs van de toestellen. De goedkoopste modellen kosten de belbedrijven nog altijd 75 euro. Met zijn nieuwe C117 brengt de Amerikaanse fabrikant Motorola de prijs naar 31 euro.

Motorola verwacht van de C117 het komende halfjaar zes miljoen stuks af te zetten. Analisten zien een potentieel van zevenhonderd miljoen nieuwe klanten voor mobiele telefonie in Azië, Latijns Amerika, het Midden-Oosten en Afrika, als het bedrijf de prijs nog verder omlaag weet te brengen, tot onder de 23 euro. Ron Garriques, die de mobiele tak van Motorola leidt, verwacht dat doel volgend jaar te bereiken.

De goedkope toestellen zijn ontworpen voor het gsm-netwerk, waarop tweederde van de 1,6 miljard bezitters van een mobiele telefoon is aangesloten.

De verwachtingen voor het 'armeluismobiel' zijn vooralsnog bescheiden. De voorspelde afzet vormt nog geen procent van de 684 miljoen stuks die in 2004 werden verkocht.

Met goedkopere gsm's alleen zijn de belbedrijven er nog niet. In landen als China, Brazilië en Turkije wordt een mobieltje gezien als luxe-artikel en daarop wordt een hoger importtarief geheven. De GSM Association (GSMA), een verbond van belbedrijven, gaat bij nationale overheden ijveren voor verlaging van de heffingen voor goedkopere telefoons. De GSMA hoopt ze ervan te overtuigen dat vergroting van het gebruik van mobiele telefonie hun economie helpt.

De introductie van goedkope toestellen zal ook de concurrentie tussen de makers van gsm's vergroten, denken analisten. Ben Wood van de marktvorser Gartner spreekt van een doorbraak. 'Motorola zet hiermee een nieuwe standaard. Dit zou sommige producenten wel eens de kop kunnen kosten.' Fabrikanten hebben al langere tijd te kampen met een felle prijzenslag en dalende winstmarges.

Meer over