NieuwsKorrels

Sportveldbeheerder veroordeeld voor verspreide kunstgraskorrels

Voor het eerst is een beheerder van kunstgras-sportvelden veroordeeld voor bodemverontreiniging als gevolg van verspreide kunstgraskorrels. Het Enschedese Sportaal moet 10 duizend euro boete betalen, waarvan 5 duizend voorwaardelijk. Deze uitspraak kan ook veel andere sportveldbeheerders duizenden euro’s gaan kosten.

Opspattende kunstgraskorrels.  Beeld ANP
Opspattende kunstgraskorrels.Beeld ANP

De boete voor bodemverontreiniging door kunstgraskorrels staat in het vonnis van de Rotterdamse rechtbank dat 19 december is geveld, maar dat pas volgende week openbaar wordt. Naar de uitkomst van deze zaak was met veel belangstelling uitgekeken door onder meer gemeenten, milieuorganisaties en bedrijven die vermalen autobanden verwerken tot de kenmerkende kunstgraskorrels die over veel van de 1.800 Nederlandse sportvelden liggen uitgestrooid.

De advocaat van Sportaal, Rob Oude Breuil, heeft geen goed woord over voor de uitspraak. Volgens hem zijn sportclubs en -beheerders door de uitspraak van de rechtbank vogelvrij verklaard. ‘Er hoeft maar een kwaadwillend persoon te zijn, die maakt wat foto’s van rondzwervende korrels op het sportcomplex en stuurt ze dan door naar het OM. Als club heb je dan een groot probleem.’

Eerder zei Oude Breuil tegen de Volkskrant dat een nadelige uitspraak van de rechter grote gevolgen kan hebben voor alle sportclubs met een veld van rubbergranulaat. Volgens de advocaat hoort deze strafzaak niet thuis in de rechtbank, maar in de politiek. ‘Voordeel is dat er nu een maatschappelijk debat op gang kan komen over wat we als land eigenlijk willen met kunstgras.’

Zorgplicht

Sportaal is meermaals door de Enschedese gemeente gewaarschuwd. Kunstgrasbeheerders en -eigenaren hebben een wettelijke zorgplicht om bodemverontreiniging te voorkomen of, als het kwaad al is geschied, de gevolgen hiervan zo veel mogelijk te beperken. Volgens de Rotterdamse rechtbank werd bij de Enschedese voetbalclub Vogido weliswaar twee keer per jaar geveegd rond de twee kunstgrasvelden en waren er maatregelen genomen om de verspreiding van korrels te beperken, maar was dit niet genoeg. Sportaal heeft daarmee in strijd met de zorgplicht gehandeld en artikel 13 van de Wet Bodembescherming overtreden, aldus de Rotterdamse rechtbank.

Het proces was aangespannen door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Die spreekt van een ‘baanbrekend’ besluit en noemt de uitspraak ‘heel goed nieuws voor het milieu’. Volgens de milieuorganisatie kan de rechtszaak ‘verstrekkende gevolgen hebben voor de bijna tweeduizend kunstgrasvelden in Nederland die op dit moment bestrooid zijn met rubberkorrels’.

Woordvoerder Chris van Nijnatten van de KNVB vindt het ‘moeilijk’ een oordeel over het vonnis te geven. ‘We monitoren deze zaak en kijken waar we clubs hulp kunnen bieden.’ Deze rechterlijke uitspraak is volgens hem vooral voor de eigenaren en beheerders van het kunstgras – ‘dat zijn bijna altijd gemeenten’. De KNVB ‘wil zich daar niet achter verschuilen’, benadrukt Van Nijnatten, ‘maar er is ook een RIVM-rapport waarin wordt geconcludeerd dat de kunstgraskorrels niet schadelijk zijn voor de mens. Veel clubs hebben geen afscheiding rond de velden, waardoor daarbuiten in het milieu soms opeenhopingen van de korrels ontstaan. Iedereen ziet wel dat dat niet goed is.’

In dit artikel heeft door een technische fout enige tijd een alinea over rubberverwerker Granuband gestaan. Dit betrof een onderschrift bij een eerdere foto van Granuband die per abuis bij het stuk is geplaatst. Granuband heeft niets met de rechtszaak tegen het sportbedrijf in Enschede te maken.

Rubberkorrels op kunstgrasvelden kunnen schadelijke gevolgen hebben voor het milieu. Tot die conclusie kwam het RIVM vorig jaar.

Meer over