Sporttribunaal buigt zich over dopingzaak Contador

Lag het aan een besmet stuk vlees of was de positieve dopingtest ruim een jaar geleden het gevolg van bloeddoping? Die vraag staat deze week centraal in de dopingzaak rond wielrenner Alberto Contador voor het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne. De eerste van vier hoorzittingen ging maandag na maanden van uitstel van start.

AMSTERDAM - De drievoudig Tourwinnaar werd tijdens de Ronde van Frankrijk van 2010, de derde die hij won, positief getest op een uiterst kleine hoeveelheid clenbuterol. Niet genoeg om zijn prestaties te bevorderen, maar voldoende om geschorst te worden. Bij het minste spoor van het middel tegen astma is een sporter volgens de dopinglijst van het wereldantidopingbureau WADA in overtreding.

Volgens Contador kwamen de sporen van clenbuterol in zijn bloed via een vervuild stuk vlees, dat hij tijdens de bewuste Tour at. Geen onmogelijke gang van zaken, want het overkwam ook de Nederlandse mountainbiker Rudi van Houts nadat hij in Mexico besmet vlees at.

Ook ruim de helft van de spelers op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 in Mexico kreeg clenbuterol binnen via vlees. De voetballers werden niet vervolgd, Van Houts werd vrijgesproken. Mocht de clenbuterol inderdaad via vervuild vlees in Contadors bloed terecht zijn gekomen, danwordt de Spanjaard vermoedelijk vrijgesproken.

Zijn vervuildvleesverklaring kwam 'El Pistolero' op boze reacties uit de Spaanse vleesindustrie te staan. Zij wijzen op gegevens van het nationale ministerie voor Agricultuur, dat tussen 2004 en 2009 bijna 38 duizend runderen testte op sporen van clenbuterol en verwante middelen. Slechts één van die tests kwam positief terug.

Discutabel

De betrouwbaarheid van dit onderzoek is discutabel, meent de Nederlandse biomedicus Douwe de Boer. 'In mijn ogen is er voldoende twijfel om Contadors verklaring aan te nemen, zeker als het om zulke kleine hoeveelheden gaat. En bij twijfel moet je in het voordeel van de atleet beslissen, vind ik.'

De Boer was in eerste instantie door de Spaanse wielrenner bij zijn verdediging gehaald, maar is formeel niet meer bij de zaak betrokken. 'Ik wil dingen nog wel eens nuanceren. En bepaalde nuances worden bij zo'n zaak niet in dank afgenomen, omdat ze de verdediging kunnen schaden.'

Om hem te helpen bij zijn zaak voor het CAS heeft Contador een veelkoppig en divers team van getuigen samengesteld, schreef El Paìs onlangs. Bij de dertien man sterke verdediging zitten onder anderen een agent van de Guardia Civil, een biostatisticus die het biologische paspoort onder de loep neemt, en een privédetective die de herkomst van de bewuste biefstuk probeerde te achterhalen.

Of Contador het verboden middel nu bewust of onbewust tot zich nam, een positieve invloed op zijn prestaties in die Tour de France had het niet, stelt De Boer. Hij zet zijn vraagtekens bij de vermeende effecten van clenbuterol: het zou spierversterkend werken en het vetpercentage terugdringen, maar wetenschappelijk bewijs daarvoor is er volgens De Boer niet.

Vanwege de kleine hoeveelheid clenbuterol lijkt de zaak eerder een verkapte manier om de Spanjaard te veroordelen voor bloedtransfusies. Zowel het kamp WADA als het team van Contador komt met een getuige op het gebied van bloedtransfusies. De Boer: 'Die komen echt niet voor clenbuterol.'

Bij de vermeende bloedtransfusie zou de Spaanse Tourwinnaar eerder in het seizoen 2010 bloed van zichzelf hebben opgeslagen in een bloedzak, meldt de Deen Rasmus Damsgaard, betrokken bij het opzetten van anti-dopingprogramma's bij een aantal wielerploegen, aan de Deense televisie.

Weekmakers

Bij de afname zou het bloed van Contador een hoge concentratie clenbuterol hebben gehad, maar dat was waarschijnlijk in een periode dat niet werd gecontroleerd. Nadat de Spanjaard het bloed tijdens de Tour teruginjecteerde mengde het met 'schoon' bloed, wat maakt dat de toen aangetroffen concentratie zo laag is.

Steun voor dit vermoeden is het bericht van sportkrant L'Equipe, die meldt dat er tevens weekmakers zijn gevonden in Contadors bloed. Dat zou betekenen dat hij aan een bloedzak heeft gehangen, beweert De Boer. 'Maar over weekmakers heb ik nooit een officieel rapport gezien. Dat is alleen gesuggereerd door de pers.'

Vanwege de complexiteit van de zaak komt de uitspraak van het CAS pas in januari. Mocht de Spanjaard schuldig worden bevonden, dan verliest hij zijn Touroverwinning van 2010 en waarschijnlijk ook zijn zeges daarna, waaronder de eindoverwinning in de Ronde van Italië van dit jaar. Ook wacht hem in dat geval een schorsing.

Leugendetector en getuigen

LOUIS ROVNER

De Amerikaanse polygraafexpert Louis Rovner wil Contador tijdens het afleggen van zijn verklaring analyseren met een leugendetector. Deze machine, die onder meer hartslag, bloeddruk en ademhaling registreert, zou moeten aantonen dat de wielrenner de waarheid spreekt.

In 2004 gebruikten de advocaten van Marion Jones eveneens een leugendetector om aan te tonen dat de verklaring van de atlete, waarin ze het gebruik van prestatiebevorderende middelen ontkende, juist was. Later bekende de sprintster haar dopinggebruik en kreeg ze een celstraf vanwege meineed.

PAOLO TIRALONGO

Tiralongo was Contadors ploeggenoot bij Astana tijdens de Tour van 2010. Tijdens de tweede rustdag at hij samen met Contador en ploeggenoten Benjamín Noval en Jesús Hernández van de drieënhalve kilo vlees, waarin mogelijk de sporen van clenbuterol zaten.'Alberto vertelde ons die middag dat een vriend van hem het vlees kwam brengen', meldt de Italiaanse klimmer, die over die gebeurtenissen komt getuigen. Volgens hem bereidde de kok van het team de biefstuk. Contador was de enige van het viertal die getest werd.

PAUL SCOTT

Paul Scott was betrokken bij het opzetten van anti-dopingprogramma's bij een aantal wielerploegen die uitkomen in de UCI World Tour, zoals Garmin en het voormalige HTC. De Amerikaan komt verklaren dat de theorie van het vervuilde vlees een aannemelijke is.

VIVIAN JAMES

De 87-jarige Vivian James is voorzitter van het Engelse comité van experts op sportgebied. Met dat comité bewees de Britse professor in 2000 dat enkele positieve tests op het verboden middel nandrolon te wijten waren aan besmette producten.

undefined

Meer over