Sportland België rekent af met amateurisme

'We zijn nu eenmaal geen sportland', verklaarde Jacques Rogge nog maar 10 maanden geleden de schamele oogst van een zilveren en twee bronzen medailles van België op de Spelen in Londen. De Vlaming, toen nog baas van het IOC, blikte melancholiek terug op het sportjaar 2012, niet wetend dat het ene Belgische succes het andere snel zou volgen.

null Beeld afp
Beeld afp

Want inmiddels presteren Belgen zelfs uitstekend in sporten waar Nederlanders uitblinken, zoals hockey, schaatsen en voetbal. De Red Lions, de Belgische hockeyers, wonnen onlangs zilver op de EK. Schaatser Bart Swings is na zijn bronzen plak op de WK-allround een van de voornaamste uitdagers van Sven Kramer. En de ranglijst van de FIFA beweert dat de Rode Duivels beter presteren dan het Nederlands elftal.

In allerlei takken van sport bestormen Belgen de wereldtop, getuige de gouden plak van de sprinters (400 meter) op de EK-atletiek en de bronzen medaille van judoka Dirk van Tichelt op het laatste WK. Zondag nog won triatleet Frederik van Lierde de prestigieuze Ironman in Hawaii. De successen verenigen het verscheurde land met Vlamingen en Walen voor de derde keer in ruim 27 jaar, na het WK-voetbal in 1986 en de successen van tennissters Kim Clijsters en Justine Henin. Zo ziet Koen Gonnissen dat.

Volgens de oud-trainer van Clijsters vervullen de voetballers een hoofdrol. Hij ziet andere sporters profiteren van een plotseling groot nationaal gevoel. Gonnissen zag dat ook rond 1986 en in de periode dat België het vrouwentennis regeerde. Sporters met steun stijgen dan boven zichzelf uit. Hij stelt dat de Rode Duivels beter zijn gaan voetballen nu iedereen de duels weer live op tv kan volgen. Hij zegt ook dat de hockeyers er op het EK baat bij hadden dat de kersverse koning Filip plotseling op de tribune zat.

Tia Hellebaut, de olympisch kampioene hoogspringen van Peking, roemt vooral de Belgische overheid die sporters volgens haar meer steun geeft dan bijvoorbeeld Nederland. Talenten krijgen soms wel 1500 euro per maand, weet ze. Daardoor kunnen hockeyers en de talentvolle volleybalsters nu veel vaker trainen dan slechts een paar uur in de week. Ze kunnen zich ook professionele trainers veroorloven.

Steven Martens, directeur van de Belgische voetbalbond, verklaart het succes van de Rode Duivels niet alleen maar met een goede lichting voetballers. 'Want we hebben al een paar jaar geleden onze opleiding verbeterd met onder meer gekwalificeerde coaches. Dat zie je ook aan de prestaties van onze jeugd. In het voetbal en andere sporten rekenen Belgen af met het grote amateurisme.'

Bart Swings. Beeld epa
Bart Swings.Beeld epa
Tia Hellebaut. Beeld ap
Tia Hellebaut.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over