Sporters: Rusland moet homowet intrekken

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Rusland moet de omstreden homowet intrekken. Die oproep doen meer dan vijftig olympische sporters aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ook moeten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de grote sponsors meer doen om Rusland zover te krijgen de wet terug te draaien.

Volgens de 52 olympiërs is er door de wet, die homoseksuelen verbiedt in het openbaar voor hun geaardheid uit te komen, meer agressie tegen homo's.

De oproep is ondertekend door onder meer oud-tennissers Martina Navratilova en Andy Roddick. Ook voetballer Robbie Rogers (Leeds United) heeft zijn steun uitgesproken. De Amerikaan maakte onlangs bekend homoseksueel te zijn.

Van de ondertekenaars doen twaalf mee aan de komende Spelen in Rusland. De anderen hebben in het verleden meegedaan. De Britse krant The Guardian plaatste donderdag een lijst op haar website. Op de lijst staan geen Nederlandse sporters.

Er staan wel handtekeningen op de lijst van de Amerikaanse snowboarder Seth Wescott, die gouden medailles won in Turijn en Vancouver, de Canadese biatlete Rosanna Crawford en de Australische viermansbobploeg.

'Levens zijn in gevaar en dat gaat veel verder dan waar de Olympische Spelen voor staan', zegt de Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe, die tijdens de Spelen in Londen goud won. 'Ik vind het belangrijk om de discussie tijdens de Spelen aan te gaan in plaats van het probleem dood te zwijgen.'

De Amerikaanse hardloper Nicky Symmonds zei homo's in Rusland te hebben gesproken die verklaarden dat ze er beter aan toe waren in de Sovjettijd dan onder Vladimir Poetin.

undefined

Meer over