Sport in VS krijgt eigen dopingbureau

Olympische sporters in de Verenigde Staten krijgen per 1 mei 2000 te maken met een nationaal, onafhankelijk dopingbureau. Dit instituut gaat sporters vaker out-of-competition testen....

Amerikaanse sporters beschuldigen andere atleten vaak van dopinggebruik, maar ook in de VS zelf bestaat een niet afdoend dopingbeleid. Zo werden Amerikaanse sporters in de aanloop naar de Olympische Spelen van Atlanta (1996) nauwelijks gecontroleerd. Topatleten als Michael Johnson, Marion Jones en Maurice Greene worden thuis bijna nooit gecontroleerd. Als het wel gebeurt, dan zijn zij ruimschoots vantevoren op de hoogte van het bezoek van de controleurs.

In de VS werden dit jaar nog geen duizend sporters op doping getest. Het nieuwe instituut gaat dat aantal opvoeren naar 3500 à 4000 per jaar, zei Bill Hybl, president van USOC gisteren in de Washington Post. Het bureau krijgt een onafhankelijke status.

Volgens Dick Schultz, directeur van het USOC, voldoet het huidige test-systeem in de VS nu ook al, 'maar ontbreekt het aan internationale geloofwaardigheid. Met de komst van het nieuwe instituut zijn we dat probleem kwijt.' Schultz legt de nadruk op de research die het nieuwe bureau zal ontwikkelen. Daar wordt jaarlijks 2,4 miljoen dollar voor vrijgemaakt. 'Daar ligt de werkelijke oplossing van het dopingprobleem.'

Ter vermijding van lange en kostbare juridische procedures zal het antidopingbureau samenwerken met een commissie experts die twijfelgevallen vooraf examineren. Ook wordt gestreefd naar samenwerking met het internationaal sporttribunaal (Court of Arbitration in Sport) in Lausanne.

Het Amerikaanse antidopingbureau zal opereren naast het dopinginstituut van het Internationaal Olympisch Comité dat dit najaar het licht zal zien. Het is overigens nog niet bekend of het Amerikaanse bureau in alle sporten zal optreden of zich beperkt tot de olympische sporttakken.

In sommige professionele Amerikaanse sporten, zoals honkbal, is het gebruik van doping niet verboden. Zo is algemeen bekend dat Mark McGwire, recordhouder homeruns, het anabole steroïd androstenedione gebruikt.

Meer over