Update

Sporre wil rol voor De Haan en Van der Velde

Tijdelijk directeur Gaston Sporre van sc Heerenveen wil weer een rol voor oud-trainer Foppe de Haan en oud-voorzitter Riemer van der Velde bij de Friese club. 'Ik ga met hen heel snel om de tafel. We zitten op dit moment middenin een transferperiode en Van der Velde en De Haan hebben veel voetbalverstand. We gaan kijken wat hun rol kan zijn', zegt Sporre donderdag in AD Sportwereld.

Foppe de Haan (m) en Riemer van der Velde. Beeld pro shots
Foppe de Haan (m) en Riemer van der Velde.Beeld pro shots

De 67-jarige Sporre, een ervaren voetbalbestuurder, werd donderdag aangesteld. Dat gebeurde kort nadat een onderzoekscommissie concludeerde dat er voor de zittende directie geen draagvlak weer was bij de Friese club.

Riemer van der Velde. Beeld anp
Riemer van der Velde.Beeld anp

Al eerder was de autoritaire algemeen directeur Robert Veenstra opgestapt onder druk van onder meer de supporters. Veenstra, evenmin geliefd bij Van der Velde en De Haan, voerde ook volgens de onderzoekers een schrikbewind bij Heerenveen. 'Er heerste een sfeer van angst en intimidatie', luidde een conclusie uit het onderzoeksrapport.

Sporre volgt overigens de aanbevelingen van de onderzoekscommissie, die adviseerde de voormalige clubiconen Van der Velde en De Haan terug te halen bij Heerenveen. De Haan liet woensdagavond in het radioprogramma Langs de Lijn al weten dat hij bereid is om de club te helpen.

Sporre, in verleden voorzitter van PEC Zwolle, wil graag dat de mensen bij Heerenveen weer normaal met elkaar omgaan. 'De top van de organisatie heeft het contact met de mensen op de werkvloer verloren. Er is wantrouwen, de openheid is verdwenen. Een recherchebedrijf is binnengehaald om de gangen van het personeel na te gaan. Dat noem ik niet normaal.'

Meer over