Spoorverbinding dreigt dorp 'van de buitenwereld af te snijden'

De aanleg van een spoorverbinding langs Bathmen maakt het dorp onleefbaar, althans volgens inwoners van het dorp bij Deventer. Ze zijn er dan ook niet blij mee. De zogeheten spoorboog is onderdeel van plannen om goederenvervoer tussen de Tweede Maasvlakte en Duitsland af te wikkelen.

null Beeld anp
Beeld anp

Donderdagavond houdt ProRail een informatiebijeenkomst over het plan. Honderden bewoners willen uitleg, verwacht Belangen Vereniging Bathmen. In de toekomst gaan dagelijks 40 tot 100 extra goederentreinen op het spoor tussen Deventer en Duitsland rijden. 'Fijnstof, geluids- en trillingsoverlast en een dorp dat moeilijk te bereiken is voor hulpdiensten', schetst voorzitter Joop Blaauw de toekomst van Bathmen. 'Een hoog talud zal het dorp van de buitenwereld afsnijden', zegt Blaauw.

In Bathmen is donderdagavond de laatste van tien bijeenkomsten. 'In opdracht van het ministerie peilen we de gevoelens van bewoners en lokale overheden', zei een woordvoerder van ProRail. Dit najaar moet staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) een keuze maken tussen vier varianten. Een bijeenkomst in Bathmen vorig jaar eindigde in chaos vanwege de te grote opkomst.

In het goedkoopste plan (210 miljoen euro) worden de locomotieven op het emplacement in Deventer ontkoppeld om in tegengestelde richting via een wissel door te rijden. De duurste variant (400 tot 530 miljoen euro) betreft de aanleg van een zogeheten Twentekanaallijn. Bij de overige twee varianten komt een spoorboog langs Bathmen te liggen.

Meer over