Spookopname na afgifte pinpas aan winkelbediende

'Spookopnames' met pinpassen blijken mogelijk als klanten hun pinpas afgeven aan kassapersoneel. De afgelopen tijd is op twee plaatsen in Nederland met tientallen valse pasjes geld opgenomen....

De fraudeur had een apparaat achter de kassa, waarmee de magneetstrip kan worden afgelezen en gekopieerd. Volgens het OM zijn vermoedelijk meer van deze 'kopieerapparaten' in omloop.

Handlangers van de fraudeur keken vermoedelijk af welke pincode hoorde bij de nagemaakte magneetstrip. Ook kan de oplichter gebruik hebben gemaakt van een verborgen camera, stelt het OM. De fraudeur kon later met de afgekeken pincode en de gekopieerde magneetstrip elders in het land geld opnemen.

Tot nu toe sloten de banken fraude met pinpassen uit. Aanleiding voor de ommezwaai zijn twee gevallen van spookopnames waarbij pashouders in Nederland waren, terwijl in het buitenland grote bedragen van hun rekening werden opgenomen. De Consumentenbond spreekt van een doorbraak en dringt aan op een coulantere houding bij het vergoeden van de schade.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft geen regels over de opstelling van pinapparatuur. Winkeliers mogen zelf bepalen of consumenten bij het pinnen hun pasje zelf door de appartuur halen of moeten overhandigen aan de winkelbediende. Vooral bij benzinestations dienen consumenten hun pasje af te geven aan kassapersoneel. Bij veel andere winkels is het gebruikelijk dat de consument zelf zijn pasje door het pinapparaat haalt. Het OM wil niet zeggen of de fraude bij een benzinestation heeft plaatsgevonden.

De fraudeur van de bankpassen is 28 mei opgepakt. De verdachte was werkzaam als kassabediende in de regio Amsterdam. Het OM heeft donderdag zeven à acht aangiften gehad van gedupeerden. De NVB spreekt daarbij van fraude met tientallen passen.

Meer over