'Spookjihadist' Soufiane Z. toch vervolgd

'Spookjihadist' Soufiane Z. kan toch worden vervolgd. Het is niet met voldoende zekerheid vastgesteld dat hij in Syrië om het leven is gekomen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag woensdag bepaald.

Exterieur van het paleis van justitie in Den Haag Beeld anp
Exterieur van het paleis van justitie in Den HaagBeeld anp

De rechtbank Den Haag besloot vorige maand de zaak tegen Z. te stoppen, omdat het onwaarschijnlijk zou zijn dat hij nog leeft. Het Openbaar Ministerie werd niet ontvankelijk verklaard. Het OM was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Volgens mediaberichten is Z. begin dit jaar omgekomen in Syrië. Sindsdien hebben familieleden noch inlichtingendiensten ooit nog een levensteken van hem gekregen, liet zijn advocaat Bart Nooitgedagt eerder aan de rechtbank weten.

Maar volgens de hogere rechters is Z. weliswaar onvindbaar, maar niet met zekerheid overleden. Het hof heeft de opmerkelijke zaak van Z. nu terugverwezen naar de rechtbank, die de zaak weer gaat behandelen. Z. is één van de verdachten in het grote Haagse jihadproces bij de Haagse rechtbank. Hij kreeg bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad. Ook zijn broer Anis Z. staat terecht. Hij is waarschijnlijk nog steeds in Syrië.

Meer over