Spoedoperatie Sharon na zware hersenbloeding

De Israëlische premier Sharon is in het ziekenhuis opgenomen met een zware hersenbloeding. Dat maakte zijn arts woensdagavond bekend. Sharon wordt met spoed geopereerd. De behandelende artsen spraken over grote schade....

Sharon zou donderdag geopereerd worden aan een gaatje in zijn hart. Dat hartdefect was ontdekt nadat de premier op 18 december was getroffen door een lichte beroerte. Artsen planden daarop een hartoperatie om het lek in het hart te verhelpen. Ook drongen ze er bij de zwaarlijvige Sharon op aan flink af te vallen. Sharon kreeg na de eerste beroerte bloedverdunners om een nieuwe bloedklontering te voorkomen.

De 77-jarige premier wordt woensdagavond met spoed in Jeruzalem geopereerd. Om hem na de zware beroerte verder te kunnen behandelen, is Sharon in een kunstmatige coma gebracht. De behandelende artsen spraken over grote schade. De directeur van het ziekenhuis benadrukte dat die niet blijvend hoeft te zijn.

De premier zou bij zijn opname nog volledig bij bewustzijn zijn geweest. Sharon zou op eigen verzoek naar het ziekenhuis zijn gebracht, omdat hij pijn had, meldden Israëlische media.

Vicepremier Olmert is aangewezen om de taken van Sharon waar te nemen.

De Amerikaanse regering uitte meteen haar medeleven. De ‘gedachten en gebeden’ van het Witte Huis zijn woensdag voor Sharon, meldde een woordvoerder van de Amerikaanse president George Bush. Volgens de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad is Bush op de hoogte gesteld van Sharons conditie en blijft het Witte Huis de situatie nauwlettend volgen.

Meer over