Spoedberaad Cohen over Marokkanen

Burgemeester Cohen heeft alle veertien stadsdeelvoorzitters van Amsterdam vandaag bijeengeroepen voor spoedoverleg over escalerende problemen met Marokkaanse jongeren...

In beide stadsdelen heersen onlustgevoelens onder jongeren over het optreden van de politie. Vooral de strengere controle van het identiteitsbewijs wordt ervaren als discriminerend. Ook in andere delen van de hoofdstad is dat het geval. Het is de eerste keer dat de burgemeester alle voorzitters (de ‘burgemeesters’ van de stadsdelen) bij elkaar brengt om over de situatie te spreken.

In november vorig jaar kwam een 18-jarige Marokkaan uit de Diamantbuurt om het leven toen hij in een gestolen auto op de vlucht was voor de politie. Hij verongelukte. Twee weken geleden kwam in Slotervaart een 17-jarige Marokkaan om het leven toen hij met zijn scooter vluchtte voor een agent in burger. Beide incidenten hebben veel kwaad bloed gezet in de Marokkaanse gemeenschap.

Cohen wil inventariseren hoe groot de spanning is en vragen wat de stadsdelen nodig hebben om de problemen aan te pakken. De gebeurtenissen in de Diamantbuurt en Slotervaart zijn hard aangekomen op het stadhuis.

De voorzitter van stadsdeel Oud-Zuid, Emile Jaensch (VVD), zei gisteren ‘vrij radeloos’ te zijn over de situatie. Hij doelde daarbij met name op de ‘groeiende intolerantie van de jongeren tegenover de Nederlandse samenleving’, zo zei hij.

Meer over