Spitz is inspirator van Phelps bij trials

Michael Phelps ligt op koers voor zijn medaillejacht bij de Spelen in Athene. De Amerikaanse zwemmer (19) pakte dit weekeinde bij de kwalificatiewedstrijden in Long Beach een startbewijs op de 200 vrij en de 200 vlinderslag....

Van onze sportredactie

'Dit is een van de mooiste momenten in mijn loopbaan', jubelde Phelps na zijn ontmoeting met de 54-jarige Spitz, die na de huldiging de arm van de jonge zwemmer in de lucht stak. 'Hij vertelde dat hij mij volledig steunt in mijn pogingen om zijn record te halen. Hij weet precies wat ik doormaak en heeft me gezegd dat ik me vooral op het zwemmen moet blijven concentreren. Ik hoop van hem nog wat tips te krijgen hoe ik met de druk moet omgaan.'

Phelps verzekerde zich vrijdag van een startbewijs op de 200 vrij. Met een tijd van 1.46,27 eindigde hij voor Klette Keller (1.46,87), die de 400 vrij won. In Athene is Phelps op de 200 vrij een van de concurrenten van olympisch titelverdediger Pieter van den Hoogenband. Phelps pakte eerder deze week met een wereldrecord op de 400 meter wissel zijn eerste ticket voor Athene.

In de halve finales van de 100 meter vrij liet Jason Lezak met 48,17 de beste tijd van het jaar noteren. Hij verbeterde hiermee het Amerikaanse record van Anthony Ervin in 2001 (48,33).

Aaron Peirsol bleef op de 100 rug slechts vier honderdsten verwijderd van 's werelds beste tijd die op naam staat van zijn landgenoot Lenny Krayzelberg. Hij tikte aan in 53,64. Krayzelberg verzekerde zich met 54,06 van het tweede olympische startbewijs op deze discipline.

Meer over