Spitskool

Mevrouw Van Andel is deze week 114 jaar geworden...

Ze is nu de oudste mens van Europa. Gisteren kreeg ze in Man bijt hond bloemen van de NCRV. Ze zong Oranje Boven ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana. En ze vroeg zich voor de 33.288ste maal af wat ze die avond zou eten. Ditmaal was dat spitskool met een gehaktbal. Wat? Boontjes? Spitskool! Boontjes?? SPITSKOOL! Lekker, vond mevrouw Van Andel. Waarna zij het bordje leeg at en het gewone bestaan zijn loop hernam. Want voor de rest leidde ze het leven van een tv-recensent: 'Ik zit, ik zit, ik zit', zuchtte mevrouw Van Andel maar weer eens.

Maar ja, buiten was het net zo goed niks. De wereld was woensdag zelfs weer een stukje in haar nadeel veranderd. Minister Remkes meldde in het verslag van het normen & waarden-debat in de Tweede Kamer bij RTL Nieuws dat hij Hells Angels zonder potje op de motor op de openbare weg had zien rijden, met ook nog een fles whisky in de hand. Dit, vond de minister, moest stoppen. Premier Balkenende zei op zijn beurt dat de agent vooral tussen de eigen oren moet zitten.

In hetzelfde nieuwsbulletin zagen we ook Laetitia Delhez oog in oog met de man die haar ontvoerde en in zijn kelder opsloot. Marc Dutroux keek strak en zonder zich te verroeren door het oog van de camera terug, en voor het eerst voelde je als kijker met wie je werkelijk te maken had. Blikken kunnen onmetelijk ver reizen, hetgeen de beroepskijker toch ook weer tot troost zou moeten kunnen strekken.

Maar die had wat dat betreft zijn avond niet. In SBS Exclusief vielen we dankzij een op zijn helm gemonteerde camera mee met een parachutespringer die een fout maakte en neerstortte tegen de aarde. We hielden er doorboorde longen, een gebroken bekken en nog het een en ander aan over, maar het ergste was nog het geluid dat we maakten toen we in doodsnood lagen te kreunen. Boven ons stond onze vrouw hysterisch te huilen.

In Netwerk zagen we een paar minuten later in een geheime militaire video-opname hoe geschut van een Amerikaanse Apache-helikopter vorig jaar een aantal Irakezen opblies, onder wie een man die al gewond was en dus geen gevaar meer was. Vervolgens moesten we een kwartier stoppen met professioneel terugkijken om de kinderen uit te leggen wat de Geneefse Conventie hierover te melden heeft. Boontjes? Nee, de Geneefse Conventie!!

Op SBS6 was ook Ton weer, van Ton van Royen. Die bleek nog steeds op seksvakantie in Spanje, noteerden we eveneens uitgebreid. Dit moesten we dan de vrouw van de tv-recensent weer uitleggen, want sommige blikken, ook professionele, doen er natuurlijk beter aan helemaal niet te ver van huis te reizen.

Meer over