NieuwsSpionage Credit Suisse

Spionage-slapstick kost topman Credit Suisse alsnog de kop

Bestuursvoorzitters komen door allerlei problemen ten val, maar hoogst zelden door betrokkenheid bij spionage. Zwitserlands op een na grootste bank Credit Suisse verliest juist om die reden haar bestuursvoorzitter, Tidjane Thiam.

 Tidjane Thiam, bestuursvoorzitter van Credit Suisse, in april 2017 tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank.  Beeld AFP
Tidjane Thiam, bestuursvoorzitter van Credit Suisse, in april 2017 tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank.Beeld AFP

Al maanden vreet het spionageschandaal aan het bedrijf. Voor de media was het smullen. De spionage was niet eens gericht op het bemachtigen van bedrijfsgeheimen van concurrenten, maar onderdeel van een interne machtsstrijd annex burenruzie, die bij tijd en wijle uitliep op een onvervalst handgemeen.

Niet Tidjane Thiam speelt de centrale rol in deze affaire, maar Iqbal Khan, het voormalige hoofd van de afdeling vermogensbeheer. Khan, die op zijn twaalfde uit Pakistan naar Zwitserland kwam, kan bogen op een droomcarrière. Zeven jaar geleden kwam hij binnen bij Credit Suisse als handelaar in effecten, maar al snel krijgt hij de hoogste baan op de afdeling vermogensbeheer. Naar zijn eigen gevoel is hij rijp voor meer: de stoel waarop Tidjane Thiam zit.

Khan begint Thiam steeds meer te belagen, binnen de bank en daarbuiten. Hij koopt een villa pal naast die van Thiam en laat die vervolgens twee jaar lang verbouwen, waarbij de bouwvakkers van ’s morgen vroeg tot ’s avonds laat aan het werk zijn, tot grote ergernis van de Thiams.

Op een cocktailparty, vorig jaar in de tuin van Thiam, loopt de zaak uit de hand. De vrouw van Thiam krijgt het aan de stok met haar nieuwe buurman Khan over een paar bomen die Khan heeft laten planten, en die de Thiams hun uitzicht op het meer van Zürich belemmeren. Ook Thiam bemoeit zich ermee; hij eist excuses van Khan. Die komen niet, waarna de bestuursvoorzitter van Credit Suisse met zijn ondergeschikte op de vuist wil. Volgens Zwitserse kranten moeten omstanders de twee uit elkaar houden.

Voor Khan is er daarna bij Credit Suisse geen plek meer. Hij vertrekt naar de grote concurrent, UBS. Sommigen bij Credit Suisse vrezen dat Khan zijn talentvolste collega’s mee zal lokken. Een van hen blijkt daarbij overijverig: hij huurt detectivebureau Investigo in om Khan te schaduwen. In september vorig jaar krijgt Khan dat in de gaten. Hij maakt een foto van zijn volgers – en weer wordt het knokken: de spionnen proberen Khans telefoon af te pakken.

Daarmee is een spionage-affaire geboren. Het wordt nog schadelijker als Credit Suisse een paar maanden later moet bekennen een tweede medewerker te hebben laten schaduwen: Peter Görke, tot voor kort personeelschef bij de bank. Die onthulling, zei president-commissaris Urs Rohner vorige week, veranderde de zaak drastisch. Wat eerst nog een incident was, bleek een patroon.

Waarom het dan toch nog zes weken moest duren voordat consequenties werden getrokken? ‘Je kunt niet zomaar een succesvolle bestuursvoorzitter aan de kant schuiven’, zei Urs Rohner. Dat is waar, want Thiam kon juist rekenen op de blijvende steun van een paar grote aandeelhouders, zoals Harris Associates en Eminence Capital. Sterker nog: de roep om Rohner zelf aan de kant te zetten werd sterker.

Harris’ topman David Herro zei vorige week tegen persbureau Reuters: ‘Thiam heeft hard gewerkt om de rotzooi op te ruimen die Rohner liet liggen. Het is duidelijk dat een van de twee weg moet. En dat is niet de bestuursvoorzitter.’ Pas toen kwam Rohner in actie om Thiam de langverwachte doodssteek te geven. Zelf zegt hij niet bang te zijn weggestemd te worden door zijn aandeelhouders.

Meer over