Spindoctor maalt niet om politieke inhoud

Eind jaren negentig Wag the Dog gezien, de film waarin spindoctor Robert de Niro een oorlog verzint om een buitenechtelijke affaire van de president van de Verenigde Staten buiten de publiciteit te houden?...

Vraag hem niet politieke kwesties te ontleden of economische vraagstukken te belichten. Interesseert hem niet. Maar vraag hem verkiezingen te winnen en hij doet het. Nixon, Reagan, Jeltsin, Bush senior, Schwarzenegger Gorton wees ze de weg. Deze week gaat in de VS een film in premi over Gortons ervaringen als spindoctor van Jeltsin, Spinning Boris.

Dat politiek een grillig spel is, was hem op 24-jarige leeftijd duidelijk geworden. George Gorton stond in 1972 op de nominatie de jongste onderminister in de geschiedenis van de VS te worden, toen het Watergate Schandaal ontbrandde. Einde politieke carri, begin van een grootse loopbaan achter de schermen.

Met stijgende verbazing schetst Der Spiegel de wereld waarin Gorton leeft. Terwijl gouverneur Schwarzenegger op het antwoordapparaat inspreekt de migratiepolitiek met de spindoctor te willen doornemen, laat Gorton weten zelf regelmatig een goeroe in Nepal te bezoeken. In het bijzijn van Der Spiegel slikt hij zijn tabletjes om de sluimerende ziekte Parkinson af te remmen en even achteloos besluit hij tijdens het interview te scheiden van zijn derde vrouw.

En dan, op naar Schwarzenegger, zijn meesterwerk. Hij geeft het onomwonden toe: diens verkiezing tot gouverneur van Californiing niet om inhoud, maar om imago. Mooi toch.

Trouwens, gaat het niet altijd om imago?

Neem de strijd om het gouverneurschap van Californin 1990, toen zijn baas, Pete Wilson, in de peilingen ver achter lag op Dianne Feinstein. Tijdens een tv-debat viel het Gorton op dat Feinstein steeds naar haar handpalmen keek, wat er wel op moest duiden dat zij aantekeningen op haar hand had geschreven. En volgens de regels mogen politici tijdens een tv-debat geen aantekeningen gebruiken.

Hebbes!

Na afloop mengde Gorton zich tussen de journalisten, nonchalant en terloops opmerkingen makend over Feinstein die als een puber had zitten spieken. Ach ja, die journalisten. . . De volgende dag bestempelden de kranten Feinstein als een bedriegster. Wilson steeg in de peilingen en werd gouverneur. Trucje werkt altijd.

'Die zaken beslissen verkiezingen, je er de juiste draai aan weet te geven', zegt Gorton.

Een campagne duurt in de VS ruwweg anderhalf jaar en voor een wee miljoen dollar helpt Gorton u aan de zege. Bij zijn eerste gesprek met de cli neemt de spindoctor steevast dezelfde zaken door: vrouwen, faillissementen, scheidingen, belastingontduiking, verkeersongelukken, drankgebruik. 'Ik hoop dat mijn cli eerlijk is, want de tegenpartij vindt alles', zegt Gorton. Zelf huurt hij ook tal van mensen in om het verleden van de tegenstander compleet door te spitten.

Voor 250 duizend dollar nam hij Boris Jeltsin bij de hand. Mooi avontuur. Aanvankelijk had Jeltsin weinig zin, maar nadat Gorton dochter Tatiana het hof had gemaakt, draaide papa bij en was hij zelfs bereid 's ochtends in alle vroegte tv-spotjes op te nemen. Moest wel, alleen op dat uur was Jeltsin nog nuchter.

Meer over