Spijtoptant kan het moorden toch weer niet laten

Een van de kostbaarste maffia-informanten, Baldassare Di Maggio, zit opnieuw in de gevangenis, omdat hij ook na zijn 'bekering' het moorden niet kon laten....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De nu 42-jarige moordenaar Baldassare ('Balduccio') Di Maggio deed het als maffiahoofdman zo goed, dat de opperste leider Riina hem promoveerde tot zijn particuliere chauffeur. Justitie wist niets van hem toen hij begin 1993 toevallig werd gearresteerd. Een paar dagen later werd op zijn aanwijzing Riina opgepakt.

Daarna vertelde Di Maggio dat hij getuige was geweest van de maffiose kus waarmee Andreotti en Riina elkaar in 1987 zouden hebben begroet.

Riina zou toen 'oom Giulio' hebben opgedragen de veroordeling van tientallen maffiosi ongedaan te maken. De mislukking van die opzet zou hebben geleid tot de breuk tussen Andreotti en de als waarschuwing bedoelde moord op zijn Siciliaanse factotum, de europarlementariër Salvo Lima.

Als spijtoptant kwam Di Maggio op vrije voeten. Hij kreeg van de staat zeshonderdduizend gulden om een nieuw leven op te bouwen. Dat nieuwe leven was, naar nu is gebleken, een voortzetting van het oude. Hij reorganiseerde zijn clan en begon zich weer te wijden aan aanslagen, moorden en afpersing.

Di Maggio had het speciaal voorzien op zijn aartsrivalen van de bende van Giovanni Brusca, de gearresteerde maffiabaas die met justitie schijnt te willen samenwerken. In augustus ontsnapte een lid van die clan aan een aanslag. Een maat van hem had vorige maand minder geluk.

Riina's ex-chauffeur is in Rome gearresteerd. Hij zit nu in Palermo in de cel. Van het beschermingsprogramma voor spijtoptanten heeft hij weinig meer te verwachten. Hoofdprocureur Caselli van Palermo, de motor achter de maffiabestrijding, voelt zich erg opgelaten. Maar hij blijft vasthouden aan Di Maggio's geloofwaardigheid als spijtoptant. Aan de fameuze kus kan niet worden getornd.

Die zoen staat centraal in het eindeloze maffiaproces in Palermo tegen Andreotti. De arrestatie van de kroongetuige à charge verbaast hem niets. Volgens de verdachte is de geloofwaardigheid van Di Maggio zo mogelijk nog minder geworden.

Na Giuseppe Ferone, die de vrouw van een maffiabaas vermoordde en de weduwe van een andere maffioso op het kerkhof liet doodschieten, is Di Maggio de tweede door de staat betaalde moordenaar-spijtoptant. Vijftig andere 'bekeerde' maffiosi hebben zich schuldig gemaakt aan roofovervallen, diefstal, afpersing en drugshandel.

Meer over