Spelverdeling blijft zorgenkind

Vervuld van twijfels over de fysieke conditie van sommige speelsters en met een vraagteken achter de huidige status van het Nederlandse team reist bondscoach Avital Selinger naar Italië, waar vrijdag de groepsfase van het EK volleybal begint. De oefenserie tegen Turkije voor de Dela Trophy onderstreepte vooral de grilligheid van de ploeg.

ROBÈRT MISSET

ALMERE - Zaterdag verpestten de Turkse volleybalsters met een zege van 3-0 het feestje van Ingrid Visser, die in Eindhoven werd gehuldigd voor haar recordaantal van 501 interlands. In het Topsportcentrum van Almere poetste Nederland zondag tot twee keer toe een royale achterstand weg en incasseerde het futloze Turkije de tweede nederlaag: 3-0 (25-16, 25-23, 25-22).

De hoofdsponsor schonk het team een heuse cup met grote oren en voor alle speelsters lag tevens een gouden medaille klaar. De Nederlandse volleybalsters kunnen vooralsnog slechts dromen van eenzelfde beloning op het EK. Hoewel Selinger volgens de nieuwe regels nu 14 inplaats van 12 speelsters - inclusief twee libero's - mag meenemen, is juist de sleutelpositie mager bezet.

Er lijkt geen zegen te rusten op de spelverdeling bij het Nederlandse vrouwenteam. Evenals vorig jaar op het WK in Japan staat Laura Dijkema er komende week nagenoeg alleen voor. Femke Stoltenberg brak haar duim, waardoor Kim Staelens ondanks een knieblessure als stand-in moet optreden. In 2010 was ze na de geboorte van haar dochter ook al beperkt inzetbaar.

Staelens miste de drie duels met Turkije en coach Selinger weet nog niet of hij in Italië een beroep op haar kan doen. Ook zondag werkte Staelens alleen de warming-up af. 'Stap voor stap brengen we Kim terug na haar revalidatie', aldus Selinger. 'Of we voldoende tijd hebben, moet blijken op het EK. Dijkema is dus de eerste spelverdeelster, Kim is ondersteunend.'

De familie Staelens leeft dus in onzekerheid, want ook powerhitter Chaïne bleef het weekeinde aan de kant. De oudere zus van Kim raakte vrijdag geblesseerd, maar Selinger rekent op zijn routinier. 'Chaïne is belangrijk voor het team.' In tegenstelling tot vorig jaar heeft de bondscoach op het EK wel de luxe van een uitgebreide 'passlijn'. Selinger: 'Ik kan nu kiezen uit diverse opties.'

Debby Stam en Maret Grothues verzorgden zondag met libero Janneke van Tienen de passing. Selinger heeft ook Alice Blom nog achter de hand, terwijl hij voor vuurkracht op linksvoor en in de 'pipe' achter de driemeterlijn kan beschikken over Lonneke Sloetjes. 'Lonneke is een supertalent', zei Selinger. 'Maar het wordt haar eerste EK. We zullen zien wat dat met haar doet.'

Het Nederlands team zal ook bij het EK nadrukkelijk leunen op diagonaal-aanvalster Manon Flier. Met verwoestende smashes van achter de driemeterlijn en een spetterende sprongservice zorgde de aanvoerder tegen Turkije voor cruciale impulsen. Onder de regie van Flier repareerde Nederland een 20-15 achterstand in de tweede set.

Ook in de derde reeks pijnigde Flier de Turkse passers met haar opslag en krabbelde Nederland terug van 2-7 naar 8-8. Soms werden de patronen met Flier te voorspelbaar, zoals in de slotfase van set drie. De tegenstanders in poule D in Busto Arsizio hebben de videobeelden uit en te na bestudeerd. Stop Flier af en Nederland is kwetsbaar, luidt de boodschap.

Het EK heeft voor de nationale volleybalsters een extra dimensie, omdat de weg naar Londen er kan worden geplaveid. Kwalificatie voor de Final Four in Belgrado en vervolgens een finaleplaats is noodzakelijk om de olympische route overzichtelijk te houden.

In dat geval mag Nederland immers deelnemen aan de World Cup in Japan, waar drie olympische tickets worden verdeeld. In het slechtste scenario moet de ploeg zich door een jungle van kwalificatietoernooien zien te worstelen.

'Natuurlijk zit dat in je achterhoofd', beaamde Flier. 'Maar we moeten niet denken aan de Spelen, anders wordt de druk veel te groot.' En het verleden heeft maar al te vaak bewezen dat Nederland onder die druk bezwijkt.

Hoewel Nederland in de Dela Trophy twee keer sterker was dan de nummer zes van het WK in 2010 hoor je Selinger niet zeggen dat zijn ploeg wel even wint van Spanje en Bulgarije. 'Met Gido Vermeulen als coach heeft Spanje vast een gedegen tactisch plan. En Bulgarije beschikt met Filipova over een grote meid op het midden. Vorig jaar hebben we nog van die ploeg verloren.'

Zondag volgt in Busto Arsizio het laatste groepsduel met Rusland. Het dilemma van Selinger: 'Als we de Russinnen één op de tien keer kunnen verslaan, doen we dat dan in de poule of komen we ze later in het toernooi nog eens tegen?'

undefined

Meer over