Spekman: 'Links moet samenwerken tegen grootkapitaal'

'De linkse partijen moeten gaan samenwerken', zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag in NRC Handelsblad. 'Laten we alle kinnesinne opzij zetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal.' Naast Spekman voert de NRC prominenten op van PvdA en GroenLinks die voorstander zijn van meer samenwerking tussen beide partijen.

redactie
Partijvoorzitter Hans Spekman op het tweedaags partijcongres van de PvdA in januari. Beeld anp
Partijvoorzitter Hans Spekman op het tweedaags partijcongres van de PvdA in januari.Beeld anp

Maarten van Poelgeest bijvoorbeeld, voormalig wethouder voor GroenLinks in Amsterdam, hoopt op een hechtere band met de PvdA. 'Ik zie PvdA en GroenLinks steeds dichter bij elkaar komen. Er is een noodzaak om elkaar te vinden', zegt hij in NRC.

Ook voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema wordt door de krant geciteerd: 'Een links stembusakkoord bij de volgende verkiezingen is toch het minste'. De oud-politica vindt het volgens NRC 'onverteerbaar' dat links 'permanent met elkaar in concurrentie is'. In een reactie aan de Volkskrant nuanceert Halsema haar woorden. Ze zegt niet op te roepen tot een stembusakkord en wil de discussie overlaten aan de huidige partijleiders.

Stembusakkoord niet aan de orde
Ook de PvdA heeft nog geen concrete plannen voor een linkse samenwerking, laat een woordvoerder van voorzitter Spekman weten aan de Volkskrant. Een stembusakkoord is nu niet aan de orde, wel is er sprake van onderling inhoudelijk debat tussen PvdA en GroenLinks. Hij wijst op een gezamenlijke publicatie van de wetenschappelijke bureaus van de twee partijen. Ook gaat Spekman binnenkort in debatcentrum De Balie in debat met zijn collega Rik Grashof van GroenLinks en de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart.

De SP houdt de boot nog het meeste af, schrijft NRC. Volgens Kamerlid Ronald van Raak heeft praten alleen zin 'als de politieke leiders bij elkaar gaan zitten', zo zegt hij in NRC. Op dat niveau wordt niet gesproken over een gezamenlijke linkse strategie, laat een woordvoerder van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer weten. Wel is GroenLinks altijd al voorstander geweest van samen optrekken op links.

De Provinciale Statenverkiezingen in maart liepen voor de PvdA uit op een grote nederlaag. De SP en GroenLinks profiteerden daar nauwelijks van. Het verlies bij de PvdA is reden voor nieuwe bezinning. Morgen komt de partij bijeen in Nieuwegein voor strategisch overleg. Hoe nu verder nu de partij lokaal, provinciaal en in de Eerst Kamer zetels heeft verloren, dat is de vraag die voorligt.

Meer over