NieuwsExit Toys

Speelgoedfabrikant EXIT Toys in Duitse handen

De Duitse speelgoedfabrikant Simba Dickie Group neemt een meerderheidsbelang in EXIT Toys, een Nederlands bedrijf in buitenspeelgoed. EXIT Toys is opgericht in 2011 en begon met de verkoop van voetbaldoelen. Sindsdien timmert het aan de weg met onder meer trampolines en skelters. Ook zandbakken, zwembaden en speelhuisjes behoren tot het assortiment.

null Beeld

Financiële details zijn niet bekend gemaakt, wel is het Duitse Simba Dickie Group met een omzet van meer dan 700 miljoen euro in 2019 overduidelijk de grote broer van EXIT Toys, dat goed is voor een omzet van ruim 30 miljoen euro. Het Nederlandse EXIT Toys heeft 35 werknemers, de Duitse speelgoedfabrikant meer dan 3.000.

‘Met de participatie van Simba Dickie Group profiteren we van elkaars kennis en netwerk om gezamenlijk versneld internationaal te groeien’, zegt Leopold van Os, samen met Marcel Dijk en Stijn Driever oprichter van EXIT Toys. Driekwart van de omzet van de Nederlandse buitenspeelgoedfabrikant wordt uit het buitenland gehaald. Marcel Dijk ziet de afgelopen jaren een sterke toename van de vraag naar hoogwaardig buitenspeelgoed zoals EXIT Toys dat volgens Dijk produceert.

Co-CEO Florian Sieber van Simba Dickie Group prijst vooral het online aanbod van EXIT Toys, dat verkoopt via onder meer Hornbach en Wehkamp. Simba Dickie Group is een in 1982 opgericht Duits familiebedrijf dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een belangrijke speler op de speelgoedmarkt. Oorspronkelijk richtte het bedrijf zich vooral op houten speelgoed uit Oost-Europa, inmiddels bestaat het assortiment uit ruim 4.000 artikelen.

Ook het speelgoedmerk Märklin, bekend van modeltreinen, hoort sinds enkele jaren bij de Simba Dickie Group waarvan het hoofdkantoor staat in Fürth in het noorden van Beieren. De productie van de modeltreinen, houten bouwblokken en speelgoedauto’s is bij de speelgoedfabrikant verspreid over acht locaties in binnen- en buitenland. Nu komt daar EXIT Toys uit Doetinchem bij. De Duitse mededingingsautoriteit heeft het groene licht gegeven voor de deal van de speelgoedfabrikanten die Marktlink Fusies en Overnames bij elkaar bracht.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond in de kop ‘Nederlands speelgoedfabrikant Simba Dickie Group in Duitse handen’, dat is onjuist. De Nederlandse speelgoedfabrikant EXIT Toys komt in Duitse handen.

Meer over