Speelgoed voor de kleine meid

Het is een karretje en het is rood. Dan is het eigenlijk al goed. Maar er is meer. Als de kleine meid komt spelen, zal ze het karretje zien en er gelukkig mee zijn tot de zon ondergaat....

Voor speelgoed gaat men niet naar de speelgoedwinkel. Wat er te koop is is lelijk, kan niks, doet het niet en gaat stuk. Barbie is een belediging voor de menselijke waardigheid en alles kost ziek veel geld. Voor speelgoed kan men overal terecht, behalve in de speelgoedwinkel.

Het was een buitenkansje, vorige week, maar dat kansje komt weer. Een kruidenier verkocht een autokrik in een koffer. Die koffer alleen al is een pracht, er past een baby in of eten voor tien personen. Maar dan die krik zelf! Zeld zaam mooi van roodheid, gecombineerd met zwart. Het ding bestaat uit meer dan dertig onderdelen. Omgerekend kost hij maar een halve euro per onderdeel. Reken eens uit bij een Barbie. Schunnig gewoon, zo veel geld.

De krik heeft twee oersterke wielen die alleen voor en achteruit kunnen. Het zijn twee zwenkwieltjes aan de andere kant die maken dat het karretje de kleine meid gehoorzamer volgt dan een hondje. Zwaar is hij wel. Ze zal hem de eerstkomende jaren nog niet kunnen optillen. Dat hoeft ook niet, dat willen meisjes later ook niet met een paard.

Het mooiste aan het ding is het hefmechanisme. Als Nelleke de rode trekstang op en neer beweegt, stijgt vanuit het karretje een zwart schoteltje op. Steeds hoger. Ze zoekt een jongetje dat zijn evenwicht nogal goed bewaren kan. Ze vraagt hem op het schoteltje te gaan staan. Dan tilt ze hem op en schatert. Het jongetje wist niet dat meisjes zoiets konden. En later gaat de piano omhoog. Het karretje kan alles aan. En hele auto, hup, de lucht in. En de kleine meid ontdekt een manier om zichzelf op te krikken. Het speelgoed is helemaal opnieuw uitgevonden.

Meer over