Speelgoed van het jaar vereist een hippe naam

De man haalt nog eens diep adem en zet zich schrap met zijn voeten. Hoewel hij zoveel kracht zet dat zijn hele bovenlijf naar voren helt, maakt het fluitje in zijn mond bijna geen geluid....

Op de verkiezing van het speelgoed van het jaar lijken de kinderen de baas. In het Olympisch Stadion in Amsterdam werd woensdag voor de 31ste keer bekendgemaakt wat volgens 103 duizend kinderen het speelgoed van het jaar is. Na een eerste selectie door een vakjury mochten zij een keuze maken. De zaal zit bij de uitreiking afgeladen met speelgoedmakende papa's en hun kinderen.

Speelgoed is big business. Dus hebben de genomineerde producten hippe, Engelse namen als Bambino Loco, Sky Watcher, Exago, V-Smile, Trible Bug Viewer en Furrealfriends Panda. Het meisje dat een van de winnaars bekend mag maken, weet zich niet goed raad met zoveel hipheid. Het speelgoed dat wint in haar leeftijdscategorie, maakt ze bekend als mecco dezian raodio. De producent van de bedoelde Meccano Design Radiografische Auto maalt er niet om. Hij neemt de bijbehorende medaille met een grijns van oor tot oor in ontvangst. En voegt eraan toe er trots op te zijn dat Meccano inmiddels al meer dan honderd jaar meegaat.

De producent van de winnende knuffelpanda die onder de naam Furrealfriends Panda op de markt wordt gebracht, spreekt van een 'fantastisch' product' en belooft dat de medaille op een 'fantastisch' kantoor komt te hangen. Hij wordt door zijn collega's beloond met bemoedigende fluitjes.

Miesje van Rijn zal trots zijn. Hoewel ze organisator is van het evenement, is kinderlijke openheid haar vreemd. Uit angst voor scheve ogen in de branche wil ze geen antwoord geven op de vraag wat h favoriete speelgoed van het moment is. Ook op de vraag waar ze vroeger als kind het liefst mee speelde, blijft ze het antwoord schuldig. Wat ze wel weet is dat vaak wordt onderschat hoe belangrijk speelgoed voor kinderen is : 'Kinderen leren essenti dingen door te spelen. Niet alleen op hun beurt wachten maar ook dat ze door samenspelen vaak kunnen winnen. Bovendien moeten kinderen vandaag de dag zoveel. Spelen is een goede vorm van onthaasten'.

De vaders op de tribune kunnen dat beamen. Ze laten zich verleiden tot een soort van dansje. Heelkwartier is nog lang niet voorbij.

Meer over