speeksellekkend bloemkoolgerecht

Bloemkool met zelfgemixte tandoorikruiden

TALLINA VAN DEN HOED

Bloemkool. Da's net zoiets als een goede cappuccino of een versgefrituurde kaassoufflé: zo mooi dat het wel móét smaken. Maar ik lust het niet. Bloemkool oogt veel mooier dan-ie smaakt: prachtig wit met keurig stevig loof eromheen. Een gezichtje. Of een planeetje. Mooi. Maar dat er mensen zijn die in hun knuisten wrijven en al speeksellekkend zeggen 'Ha! Lekker! Met een sausje! En aardappeltjes!' - onbegrijpelijk.

Brrr, saai, denk ik dan. In mezelf. Want hé, het zijn hun smaakpapillen, niet de mijne. En bloemkool is groente en het is gezond en lokaal groeiend en met vitaminen enzo. Ik mag het dan niet zo lekker vinden, maar het is geen strafbaar feit, zo'n bloemkool.

Verre van, want het is goedkoop. In het seizoen. Dat is nu, zo ongeveer, want één euro per kool die groter is dan een kinderhoofd, da's niet duur.

Ik kocht er dus een. En terwijl ik ermee naar huis fietste, vroeg ik me al af waarom. Misschien omdat ik ook een gezonde goedkope lokale groente wil. Omdat deze bloemkool wellicht wél uitgesproken smaakte.

Dat was niet zo, die uitgesproken smaak. Hij smaakte naar bloemkool. En dat lust ik niet. Dus speelde ik kruidenvrouwtje en mengde zelf mijn bloemkoolsmaakgever: tandoorikruiden. Lekkerder dan uit de winkel, zo zonder zout: zo werd die bloemkool nog gezonder. En al die kruiden en specerijen kunt u bij super of markt kopen. Of misschien wel lenen bij de buren.

Pak een schoon, droog afsluitbaar potje. Lepel alle kruiden erin. Ik vind het leuk om fijn en grof gemalen door elkaar te mikken. Voor een rustiek authentiek uiterlijk, u snapt me wel. Als alles in het potje zit, doet u de dop erop, schudt een paar keer en voilà: tandoorikruiden.

Verdeel de bloemkool in roosjes en blancheer ze 2 minuutjes. Fruit in die tijd de ui, snij de tomaat in blokjes en bak die mee. Doe de helft van de kruiden erdoor en de bloemkool en wat van het blancheerwater, roer alles goed en laat het 10 minuutjes pruttelen. Eet met rijst, koude komkommer en milde yoghurt. Leve de bloemkool!

Ingrediënten

2 tl uienpoeder

1 tl knoflookpoeder

1 tl gemberpoeder

2 tl gemalen korianderzaadjes

1 tl komijnzaad

1 tl kaneel

1 tl gemalen kruidnagel

1 tl gemalen komijn

3 tl paprikapoeder

2 tl oregano

1 tl cayennepeper

1 tl gemalen piment

1 tl geplette kardemomzaadjes

2 tl gemalen peper

2 tl gemalen kurkuma

1 bloemkool

1 ui

3 tomaten

zonnebloemolie

undefined

Meer over