Spectaculair verteld

BEREND JAN BOCKTING

Hij is een verre neef van Lars Von Trier, het in Denemarken geboren maar in Noorwegen wonende en werkende filmtalent Joachim Trier (1974). Deze prachtige debuutfilm, een hip en spectaculair verteld verhaal over twee jonge, bevriende schrijvers waarvan slechts eentje succes oogst, sneeuwde hier een beetje onder tussen het overige filmaanbod, maar verdient herwaardering als machtig portret van een generatie verwarde twintigers. Trier liet zich onder meer inspireren door de Franse Nouvelle Vague, maar ontpopte zich direct als filmmaker met een uniek eigen stempel. Vanaf 17 mei draait Triers langverwachte tweede film, Oslo, 31. August, in de Nederlandse bioscopen.

Reprise (Joachim Trier, 2006)

WDR, 23.15-1.00 uur.

Universal Soldier

(Roland Emmerich, 1992) Dat de jaren negentig in de marge van de b-filmindustrie springlevend zijn, bewijst deze curieuze sciencefiction-actiefilm met Jean-Claude van Damme en Dolph Lundgren. De krachtpatsers, iconen van de één-tegen-allen-spierbundelactie, spelen in Universal Soldier twee rivaliserende, in Vietnam omgekomen soldaten die weer tot leven worden gewekt om te dienen in een speciale gevechtseenheid. De rapen zijn gaar wanneer Van Damme zijn geheugen terugkrijgt, terwijl de maniakale Lundgren denkt dat hij zich nog steeds in de oorlog bevindt. Juist dankzij dit ronduit belachelijke uitgangspunt verkreeg het hoogst vermakelijke samenraapsel van genreklassiekers als The Terminator (1984) en Robocop (1987) cultstatus. Diverse vervolgen en spin-offs waren het resultaat. Het officiële vierde deel, Universal Soldier: A New Dimension, verschijnt halverwege 2012. Hoofdrollen: Van Damme en Lundgren.

RTL 7, 22.50-0.50 uur.

Cop Land

(James Mangold, 1997) Eerlijk is eerlijk: Sylvester Stallone was niet de meest voor de hand liggende keuze voor de rol van sheriff Freddy Heflin. De spierbundel, vooral bekend uit de Rocky- en Rambo-series, stond in 1997 niet bepaald bekend vanwege zijn subtiele acteerwerk. Maar in Cop Land, een sterk en intelligent politiedrama van James Mangold, speelt hij - zij aan zij met een handvol topacteurs - de rol van zijn leven. Stallone vertolkt de sheriff als een sullige, halfdove gorilla die het horen-zien-zwijgen-principe in Garrison, een gehucht in New Jersey, voorbeeldig in praktijk brengt. Cop Land is de bijnaam van dat stadje, ook de thuishaven van een stelletje uitermate corrupte New Yorkse politie-inspecteurs (onder wie de angstaanjagende Harvey Keitel en Ray Liotta). Als Interne Zakenman Robert De Niro naar hen komt informeren, neemt het rustige leventje van de sheriff een gewelddadige wending.

ARD, 0.20-1.55 uur.

undefined

Meer over