Speciale Ski-Trein naar Tirol

De Alpen Expres van de NS krijgt de komende winter een particuliere concurrent: de Ski-Trein, die vanaf 20 december gaat rijden....

De Ski-Trein is een initiatief van Mies en Leo Weeber uit Delft, die een bedrijf in inkomend toerisme hebben. 'Al jaren halen we Duitsers met de trein naar Nederland', zegt Mies Weeber. Ze overwogen om de trein op andere manieren te benutten. Als enthousiast wintersporter kwam Mies op het idee voor de Ski-Trein. In tegenstelling tot de Amsterdamse particuliere treinmaatschappij Lovers zijn de Weebers geen eigenaars van de trein. Via een Duits bedrijf huren zij materieel van de Duitse spoorwegen. De Deutsche Bahn is de vervoerder, en dus ook degene die met de NS afspraken maakt over het gebruik van het Nederlandse traject.

Qua comfort houdt de Ski-Trein het midden tussen een buspendel en de NS-Alpen Expres. Er is meer bewegingsvrijheid dan in de bus; er zijn echter alleen (luxe) zitplaatsen, terwijl het bij de NS - tegen een meerprijs - mogelijk is een ligplaats te reserveren. Mede daardoor is de Ski-Trein in sommige gevallen goedkoper dan de Alpen Expres. Een plaats in een vier- of zespersoonscoupé kost respectievelijk 249 en 199 gulden retour per persoon. Daar komt de bustransfer bij: tussen 25 en vijftig gulden voor een retour. Een privé-coupé kost 1120 gulden, ongeacht het aantal personen; het maximum is zes. Het goedkoopste is de coupé naast de barwagen, waar een discjockey non-stop muziek draait: 179 gulden.

Het goedkoopste NS-kaartje kost 145 gulden, al vertrekt de trein dan op de minder gewilde zondag. Bij de NS is wel het vervoer vanaf elk station in Nederland inbegrepen. De vrijdagtrein van NS kost ruim 200 gulden.

Boeken voor de Ski-Trein kan niet rechtstreeks; het is alleen mogelijk via reisbureaus. JdR

Meer over