Sparta speelt gelijk bij Heracles, Willem II wint eindelijk thuiswedstrijd

Heracles Almelo en Sparta Rotterdam hebben elkaar zaterdag in een aantrekkelijk duel in evenwicht gehouden: 2-2. Sparta opende kort voor de rust de score via spits Zakaria El Azzouzi.

redactie
Sparta-speler Mart Dijkstra (links) en Thomas Bruns van Heracles Almelo. Beeld anp
Sparta-speler Mart Dijkstra (links) en Thomas Bruns van Heracles Almelo.Beeld anp

Na de rust boog Heracles die achterstand om in een voorsprong van 2-1 door doelpunten van Brahim Darri en Brandley Kuwas. Invaller Loris Brogno bepaalde de eindstand op 2-2. In blessuretijd kreeg Sparta een uitgelezen kans op de winnende treffer, maar Thomas Verhaar miste een strafschop.

Het duel was vanaf het begin niet sprankelend, maar wel levendig. Beide ploegen zochten de aanval als daar mogelijkheden voor waren. Dat leverde volop kansen op. Bij Heracles waren Kuwas, Samuel Armenteros en Lerin Duarte dicht bij het openingsdoelpunt. Sparta kreeg mogelijkheden via Verhaar en Denzel Dumfries.

Kort voor de rust viel het eerste doelpunt alsnog. Nadat scheidsrechter Ed Janssen een treffer van Heracles had afgekeurd omdat Thomas Bruns buitenspel zou hebben gestaan, scoorde Sparta aan de andere kant wel. Verhaar speelde zich knap vrij, waarna El Azzouzi op randje buitenspel de 0-1 achter doelman Bram Castro kon werken.

Heracles ging in de tweede helft nadrukkelijk op jacht naar de verdiende gelijkmaker en kreeg loon naar hard werken. Invaller Darri maakte op fraaie wijze de 1-1. Heracles kwam daarna via Kuwas zelfs op voorsprong, maar kort daarna maakte invaller Brogno knap de gelijkmaker. Diep in blessuretijd kreeg Sparta vanaf elf meter een ultieme kans op de winst, maar Verhaar zag zijn inzet worden gestopt door Castro.

null Beeld anp
Beeld anp

Willem II - FC Groningen: 2-1

Voor het eerst in tien maanden heeft Willem II weer eens een overwinning kunnen vieren in Tilburg. De ploeg van trainer Erwin van de Looi versloeg FC Groningen met 2-1. Dankzij de winnende treffer van Bartholomew Ogbeche in de slotfase namen de Tilburgers weer afstand van de laatste plaats in de eredivisie.

Doelpunten maken, dat is dit seizoen het grote probleem van de 'Tricolores'. In de eerste tien competitiewedstrijden wisten ze slechts zeven keer te scoren. Tegen FC Groningen kon Van de Looi niet beschikken over de spits die het grootste deel van de productie voor zijn rekening nam. De Spaanse spits Fran Sol, goed voor vijf treffers, zit een schorsing uit vanwege de rode kaart die hij vorige week kreeg tegen FC Utrecht. Ogbeche stond daarom voor het eerst dit seizoen aan de aftrap.

Kansen kreeg de thuisclub genoeg. Al na een halve minuut had Erik Falkenburg de hoek voor het uitzoeken na een voorzet van Freek Heerkens. Falkenburg kopte de bal echter recht in de handen van Sergio Padt. De keeper van Groningen zag even later via zijn vingertoppen een schot van Funso Ojo op de paal vliegen. Padt kreeg een paar minuten daarna hulp van verdediger Hans Hateboer, die vlak voor de doellijn een schot van Ogbeche pareerde.

Na rust bleef Falkenburg achter in de kleedkamer. De middenvelder was samen met Sol de enige speler die dit seizoen had gescoord voor Willem II, waardoor de opdracht nog lastiger leek te worden. Uitgerekend zijn vervanger, Thom Haye, opende in de 66e minuut echter de score. Haye kopte een indraaiende voorzet van Jordy Croux eerst tegen Padt, maar was in de rebound scherper dan zijn bewaker Hateboer.

Lang kon Willem II niet genieten van die voorsprong. Tien minuten later trok invaller Mimoun Mahi de stand gelijk met een knappe treffer. Een curieus doelpunt van Ogbeche hielp de thuisclub toch aan de winst. Via Padt en de lat belandde de bal bij de Nigeriaan, die ervoor zorgde dat Tilburg eindelijk weer kon juichen.

null Beeld anp
Beeld anp
Funsu Ojo (links) en Ruben Jenssen. Beeld anp
Funsu Ojo (links) en Ruben Jenssen.Beeld anp
Meer over