nieuwsNavo

Spanningen Turkije en VS lopen op door aanschaf Russisch raketafweersysteem

De eerste onderdelen van het Russische raketafweersysteem S-400 zijn vrijdag aangekomen in Turkije. De levering leidt tot spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten.

Een vrachtvliegtuig, met aan boord de onderdelen van het raketafweersysteem S-400, landt in Ankara.  Beeld Getty Images
Een vrachtvliegtuig, met aan boord de onderdelen van het raketafweersysteem S-400, landt in Ankara.Beeld Getty Images

Moskou bevestigt de berichtgeving van het Turkse ministerie van Defensie over de S-400. De transporten, naar een militaire basis nabij de hoofdstad Ankara, zullen de komende dagen doorgaan.

De levering van de S-400 heeft geleid tot spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten. Washington vindt dat een Navo-bondgenoot het zich niet kan permitteren in zee te gaan met een strategische tegenstander. Als de Russische raketten onderdeel worden van de geïntegreerde wapensystemen van de Navo, zouden de Russen de beschikking kunnen krijgen over gevoelige informatie, vooral met betrekking tot de Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen.

De Amerikaanse regering heeft gedreigd met economische sancties tegen Turkije als de levering van de S-400 doorgaat. Ze dreigt het land bovendien uit het project voor de ontwikkeling van de F-35 te zetten. De levering van honderd F-35’s aan Turkije zal mogelijk worden geschrapt. Washington heeft eerder al Turkse piloten uit het trainingsprogramma voor het gevechtsvliegtuig gehaald, zij moeten de VS voor eind juli hebben verlaten.

Lira ingezakt

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kreeg hij onlangs op de G20-top in Osaka nog van zijn Amerikaanse collega Trump te horen dat van economische sancties geen sprake is, maar van Amerikaanse zijde is dat niet bevestigd. Sancties kunnen ernstige gevolgen hebben voor de Turkse economie, die toch al in een recessie verkeert. De lira, de Turkse munt, zakte vrijdag iets in na de mededeling over het transport van de raketonderdelen.

De Turkse regering zegt gedwongen te zijn geweest het Russische afweersysteem aan te schaffen, nadat de Amerikanen hadden geweigerd het Patriot-systeem aan het land te verkopen. Daarop kwamen de Amerikanen naderhand terug, maar volgens de Turken is het systeem te duur en kunnen de Patriots niet op tijd worden geleverd. In internationale defensiekringen staat de S-400 hoog aangeschreven.

Spanningen in bondgenootschap over aanschaf S-400. Behalve ‘verkeerde’ wapens zijn het Erdogans ‘verkeerde vrienden’ die voor spanningen zorgen met de andere Navo-landen.

Het Russische raketafweersysteem S-400.  Beeld EPA
Het Russische raketafweersysteem S-400.Beeld EPA
Meer over