Spanning wordt Psycho op gewijde grond te veel

Eelco Jansen is honkballer van Vrienden Kinheim uit Haarlem en een enorme fan van de Atlanta Braves. Door de week staat hij voor de klas, als biologieleraar, en in het weekeinde werpt hij honkballen....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

ATLANTA

Zaterdagavond, tegen een uur of twaalf, vond de Braves-fanaat zichzelf terug in het Atlanta-Fulton County Stadium. Droomde hij? Nee, hij stond er echt, bovenop de werpersheuvel in het stadion van de wereldkampioen. Op het grote videoscherm was zijn naam opgelicht. Het zijn de Olympische Spelen, Nederland - Japan en nummer 20 Jansen is de werper.

De achterstand is aan het begin van de zevende inning al hopeloos, maar het is zaak de nederlaag tegen medaillekandidaat Japan zo draaglijk mogelijk te houden. Anders zakt het moreel voor het vervolg van het Olympisch toernooi. Maar de spanning heeft Psycho bij de keel gegrepen. Het lukt hem nog wel de bal in de richting te werpen die de catcher aangeeft, maar hij doet het met een lekker vaartje voor de Japanners aan slag.

Door zes daverende honkslagen holt Japan uit van 6-1 naar 12-1. In de gelijkmakende slagbeurt kan Nederland nog een puntje tegenscoren, maar het verschil na zeven innings is tien en dat betekent einde wedstrijd. Eelco Jansen is zaar vernederd en dat nog wel op gewijde grond in Atlanta.

Olympisch kampioen Cuba, de Verenigde Staten en Japan zullen in het honkbaltoernooi van de Spelen de dienst uitmaken. Van de figuranten zijn voor Europees kampioen Nederland en Italië de kleinste rollen weggelegd. Toch waagde bondscoach Jan-Dick Leurs het vooraf te zeggen dat hij hoopte op een plaats in de halve finales en dat als Nederland zo ver zou komen er misschien nog wel een bronzen plak inzat.

Ook al was Japan de sterke tegenstander de 12-2 nederlaag stelt Leurs diep teleur. Hij is bang dat zijn gevloerde ploeg in het stadion van de Braves niet meer overeind krabbelt. Dat het bij de eerste proeve van bekwaamheid zo hopeloos is misgegaan, wijt Leurs aan de zenuwen van zijn jongens en aan de incompetentie van de organisatoren van deze Spelen. De Nederlandse honkbalcoach hekelt de aanpak van IOC en ACOG die alleen maar aan de commercie denken en de sportlieden laten verrekken.

Leurs heeft met zijn honkballers meer dan twee uur opgesloten gezeten in een kleedkamer van het Fulton County Stadium. Ze hadden verzuimd hem te vertellen dat Nederland - Japan later zou beginnen omdat het 's middags had gehoosd van de regen en Cuba - Australië langdurig was onderbroken.

Voor Japan is dat geen belemmering er 's avonds laat frank en vrij op los te slaan. Homeruns van Edsel Martis en Marcel Joost ten spijt, krijgt Nederland alle hoeken te zien van de arena. De startende werper Geoffry Kohl herstelt zich nog wel van een rampzalig begin, maar pitcher nummer drie, Psycho Jansen, ziet de Japanners in een polonaise over de thuisplaat trekken en moet nog voor het verstrijken van de zevende inning zijn biezen pakken.

In het Olympisch dorp wordt meteen de stormvlag gehesen. Hun reputatie van schuinsmarcheeerders is de Nederlandse honkballers vooruitgesneld. In 1988, toen honkbal tijdens de Spelen van Seoul nog een demonstratiesport was, schijnt het na de eerste dikke nederlaag van Oranje nooit meer rustig te zijn geweest in het Nederlandse kamp.

Meer over