Spanning tussen N-Korea en VS neemt sterk af

De gevreesde raketproef van Noord-Korea gaat vooralsnog niet door. Als Pyongyang zijn rakettenprogramma volledig annuleert, zullen de Verenigde Staten hun economische boycot opheffen en gaan werken aan een normalisering van de relaties....

Het zesdaagse overleg in Berlijn tussen Amerikaanse en Noord-Koreaanse topfunctionarssen heeft de spanning op en om het Koreaanse schiereiland aanmerkelijk verminderd. Voorlopig heeft de Noord-Koreaanse chantagepolitiek het gewonnen.

De afgelopen maanden dreigde Pyongyang een lange-afstandsraket te lanceren met een bereik van zesduizend kilometer. Vorig jaar schoot het een minder krachtige raket af, die in Japan paniek zaaide. Sindsdien hebben Japan, Zuid-Korea en Taiwan hun militaire banden met de VS aangehaald.

China, Noord-Korea's politieke patroon, vreesde een verschuiving van het militaire evenwicht in heel Oost-Azië. Maar Pyongyang liet zich niet gemakkelijk vermurwen. Om zijn onderhandelingspositie te verstreken, verzon het de ene provocatie na de andere.

Meer over