Spanning tussen India en China

Grensconflicten in de Himalaya hebben opnieuw tot spanningen geleid tussen India en China. Een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde woensdag over Chinese activiteiten in het ‘door Pakistan bezette deel van Kashmir’.

China heeft vorige maand aangeboden Pakistan te helpen een grote stuwdam in het gebied te bouwen. China moet bij dat soort activiteiten ook vooruit kijken en zich de gevolgen voor de betrekkingen met India realiseren, aldus de woordvoerder.

De bitterheid komt vlak na verbale spanningen over een ander Chinees-Indiaas grensconflict in de bergen die beide landen scheiden. Dinsdag herinnerde het Indiase ministerie China er geïrriteerd aan dat Arunachal Pradesh, een Indiase deelstaat ten oosten van Bhutan, ‘een integraal en onafscheidelijk deel van India is’. Het was een reactie op luid gemopper in Peking over een bezoek van de Indiase premier Manmohan Singh begin deze maand aan dit grensgebied dat beide landen claimen. Peking stelde dat zijn reis de wederzijdse betrekkingen ernstig kunnen schaden. India stelt daarentegen dat China nog steeds een enorm gebied bezet houdt dat onderdeel is van Arunchanal Pradesh.

China en India vochten in 1962 een grensoorlog in de hooggebergten die ‘bevroor’ langs een vaak besneeuwde frontlijn. Pas in 1996 spraken beide wereldmachten af alles te doen om de ijzige rust aan de frontlijn te bewaren.

India en Pakistan claimen beide in beginsel heel Kashmir. Bij de scheiding van Brits-Indië in 1947 raakten deze nieuwe staten slaags over Kashmir. Pakistan heeft sindsdien het noordwesten in handen, India het centrale en zuidelijke deel. Het noordoosten van het bergachtige gebied werd met stille trom door China ingelijfd in de jaren vijftig. Dat leidde tot de Chinees-Indiase oorlog van 1962. Pakistan stond een stukje noordelijk Kashmir aan China af in 1963.

Meer over