Spanning om ministersbenoeming Aruba

Tussen Aruba en Nederland dreigt een conflict over de benoeming van de omstreden politicus Glenbert Croes tot minister van Vervoer van Communicatie....

Van onze verslaggever

Gouverneur Olindo Koolman liet de koninkrijksregering maandag weten dat hij 'in het belang van goed bestuur' op het eiland niet kan instemmen met de benoeming van OLA-leider Croes tot minister. Volgens de gouverneur vormt Croes, zoon van oud-premier Betico Croes, 'een onaanvaardbaar groot risico'.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat de gouverneur Croes niet ministeriabel acht vanwege zijn dubieuze verleden. Koolman weigerde medio 1998 de benoeming omdat de leider van de kleine OLA, die twee zetels heeft in het parlement, onderwerp was van een strafrechtelijk onderzoek.

Croes raakte vooral in opspraak omdat hij als minister in het eerste kabinet-Eman verantwoordelijk zou zijn voor onregelmatigheden bij grote projecten, zoals de uitbreiding van de haven en het vliegveld. De Arubaanse Rekenkamer verweet de minister onbevoegd en oncontroleerbaar handelen.

Projecten zou hij hebben vergeven zonder openbare aanbesteding. Hoewel Croes eerder dit jaar in een fraudezaak werd vrijgesproken, acht de gouverneur de overwegingen om hem vorig jaar niet te benoemen nog steeds actueel. Koolman beroept zich nu ook op een rapport van de Arubaanse veiligheidsdienst waarin staat dat Croes 'hechte relaties heeft met dubieuze zakenlui'. Volgens de dienst worden twee van hen verdacht van het witwassen van zwart geld. Hoewel de veiligheidsdienst geen namen noemt, is het op Aruba duidelijk dat een van hen de omstreden zakenman Carlo Mansur is .

De directeur van de veiligheidsdienst trok het rapport vorige week in na een gesprek met premier Eman. Ook diende hij zijn ontslag in. Volgens regeringswoordvoerder Otmar Oduber stond het stuk vol 'incorrecte informatie'. Maar de gouverneur houdt er nog steeds aan vast. 'Het ligt voor ons nog gewoon op tafel', aldus directeur M. Bakker van het kabinet van de gouverneur. 'Door de strafzaak is één bezwaar ontvallen, maar de andere gelden nog steeds.'

Het Arubaanse kabinet steunt de voordracht van Croes unaniem en waarschuwt voor een constitutionele crisis. 'Hiervoor hebben wij de toestemming van Nederland niet nodig', aldus Oduber.

Meer over