Spanning of geloof

BART KOETSENRUIJTER

In Point Pleasant, een onooglijk plaatsje aan de Ohio River in de Amerikaanse staat West Virginia, staat een standbeeld van Mothman. Het motachtige monster, dat in de jaren voorafgaand aan de instorting van de plaatselijke brug (1967) gezien zou zijn door een groot aantal mensen en bovendien waarschuwingen zou hebben gegeven.

Altijd fascinerend om te zien hoe filmmakers zich dit soort materiaal eigen maken en omvormen tot een thriller. Mark Pellington (Arlington Road) neemt een lange omweg. Richard Gere is journalist bij de Washington Post en beleeft de gelukkigste dagen uit zijn leven; zojuist hebben hij en zijn vrouw hun droomhuis gevonden. Maar juist dan raakt zijn vrouw zwaargewond bij een auto-ongeluk, en overlijdt niet veel later. Dan springt de film twee jaar naar voren en gaat Gere op reis voor een interview. Midden in de nacht strandt hij met zijn auto op een plek waar hij helemaal niet naartoe is gereden: Point Pleasant. Een plek waar, zo zegt politieagent Laura Linney met gevoel voor understatement, 'de laatste tijd een beetje rare dingen gebeuren'. En vanaf dat moment is het een kwestie van doseren voor de makers: hoeveel informatie geef je de hoofdpersonen en de kijkers, en wanneer doe je dat?

Lang gaat dat goed en op momenten zindert de film. We kunnen ons met de hoofdpersonen verbazen over wat er gebeurt en krijgen zo nu een dan een stroomstoot van een horrorachtig effect. Maar wanneer bij de personages verbazing plaatsmaakt voor geloof, verliest de film aan overtuigingskracht. Of zou dat alleen gelden voor sceptische kijkers?

The Mothman Prophecies (Mark Pellington, 2002)

RTL 8, 20.30-22.50 uur.

Forgetting Sarah Marshall

(Nicholas Stoller, 2008) De sombere Peter (Jason Segel) krijgt de bons van zijn vriendin Sarah. Wanneer hij op vakantie in Hawaï zijn ellende probeert te vergeten, blijkt Sarah met haar nieuwe minnaar daar ook te verblijven. Wat volgt is lome, melige humor over seks en relaties rond een in wezen serieuze kwestie: hoe verdient een man met weinig ambities en een laag zelfbeeld het respect van een vrouw? Het lukt Peter door grappig te zijn, en hartverscheurend eerlijk. Dat Segel al in zijn eerste scène naakt voor de camera verschijnt, is geen toeval: hier is een man die zich in alle opzichten blootgeeft. Dat is vaak pijnlijk gênant, maar ook innemend.

RTL 5, 22.45-00.55 uur.

Insomnia

(Christopher Nolan, 2002) Het gebeurt niet vaak dat een Amerikaanse remake van een Europese (in dit geval Noorse) film hier minstens zo gewaardeerd wordt als het origineel. Christopher Nolan (Memento) slaagde erin. Hij verplaatste het decor waartegen een aan slapeloosheid lijdende politie-inspecteur de moord op een meisje onderzoekt, van een naargeestige Noorse stad naar het gloedvol in beeld gebrachte Alaska. De getourmenteerde politieman (Al Pacino) ziet de weinige zekerheden die hem nog resten ondermijnd worden, door zijn chronische slaapgebrek en door zijn tegenstrever (mooie rol van Robin Williams).

BBC 1, 00.05-02.00 uur.

undefined

Meer over