Spanning keert terug in tweekamp dammen

Wereldkampioen dammen Aleksej Tsjizjov mag voorlopig blijven hopen op zijn tiende wereldtitel. Na twee verloren sets tegen uitdager Aleksandr Georgiev won hij de derde, in de zesde partij van de barrage....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

De barrage van de derde set verliep boeiend. Eerst waren er kansen voor Tsjizjov die op zijn beurt in de vijfde partij met de rug tegen de muur kwam te staan. In de zesde partij profiteerde Tsjizjov van de onhandige opstelling van de lange vleugel van Georgiev. De match omvat sets van drie reguliere partijen plus versnelde barragepartijen. Wie het eerst drie sets wint, verovert de wereldtitel.

Kees Thijssen en Ron Heusdens zijn na acht ronden de koplopers bij het NK. Ze worden gevolgd door Auke Scholma, die gestaag opklimt, en Gérard Jansen die twee ronden terug nog de koppositie met Thijssen deelde.

De Amsterdamse grootmeester Thijssen gaf zijn goede toernooistart in de vijfde ronde een vervolg met een duidelijke overwinning op debutant Jan Ekke de Vries.

Een overwinning zat er echter gisteren niet in tegen medekoploper Heusdens. Diens stand werd door sterk centrumspel van Thijssen weliswaar ernstig gespleten, maar de Schiedammer glipte met de nodige trucs op tijd richting dam. Heusdens had zich in de zevende ronde naast Thijssen gevoegd na een sterk optreden tegen Cor van Dusseldorp. In de vijfde ronde had Heusdens Alex Mathijssen al overtuigend verslagen.

Bij dit NK vallen de overwinningen opvallend gemakkelijk. Aan de ene kant is compromisloos spel daar de oorzaak van, zoals de overwinning van Rob Clerc op collega-grootmeester Gérard Jansen in de zevende ronde.

Maar ook fouten leidden tot een groot aantal beslissingen. Gisteren ging Jansen onderuit tegen Auke Scholma nadat deze een doorbraakcombinatie kon nemen en het voordeel in het eindspel vervolgens tot de volle winst voerde. Daarmee hoort Scholma nu tot de directe achtervolgers. Dieptepunt vormde het openingszetje waar Jeroen van den Akker in de zevende rond 'inliep' tegen Martin Dolfing, de kampioen van 2002.

Meer over