Spanje zet militairen in tegen bosbranden

LA CORUNA (ANP) - Spaanse militairen gaan woensdag en donderdag bijna tweehonderd patrouilles uitvoeren in het noordwesten van de regio Galicië om te voorkomen dat nieuwe bosbranden uitbreken. In Galicië woedden dinsdagavond nog ongeveer 120 branden.

De Spaanse onderminister van Binnenlandse Zaken Justo Zambrana zei dinsdag tegen het Spaanse persbureau Europapress dat de militairen in het bergland van Galicië gaan patrouilleren. Elke patrouille bestaat uit vier militairen.

Grote delen van het noordwesten van Spanje kampen sinds dagen met bosbranden. Drie mensen werden al het slachtoffer van de vuurzee. Sinds eind vorige week ging ruim 10.000 hectare in vlammen op.

Pontevedra

De Spaanse stad Pontevedra is door bosbranden bijna van de buitenwereld afgesneden. De plaats met 80.000 inwoners in Galicië kan uitsluitend nog via een autosnelweg worden bereikt. De autoriteiten lieten al meerdere dorpen en boerderijen ontruimen.

In verband met de branden hield de politie alleen dinsdag al zeker zeven personen aan, aldus de radiozender Cadena Ser. De autoriteiten gaan ervan uit dat de meeste branden zijn aangestoken. Eigenaren willen hun grond voor andere doeleinden gebruiken. Andere brandstichters hopen wellicht op een baan bij de brandbestrijding, suggereerde minister Cristina Narbona van Milieu.

Portugal

Ook in buurland Portugal heeeft de brandweer volop werk aan het blussen van bosbranden. Het Portugese persbureau Lusa meldde op gezag van de dienst burgerbescherming dat de brandweer dinsdag aan het eind van de middag op zeker twaalf plaatsen in vooral het noorden en midden van Portugal aan het blussen was. Alleen bij de stad Valongo in de buurt van Porto zijn al ruim driehonderd brandweerlieden ingezet voor het blussen van een grote bosbrand.

Ook in Portugal zijn veel branden aangestoken. De Portugese politie liet dinsdag weten dat in de afgelopen weken al bijna twintig personen zijn opgepakt op verdenking van brandstichting.

Meer over