'Spanje wilde president Assad asiel verlenen'

De Spaanse regering was bereid de Syrische president Bashar al-Assad en zijn familie asiel te geven om een eind te maken aan de bloedige crisis in Syrië. Dit meldt de Spaanse krant El País vandaag.

Redactie
De Syrische president Al-Assad en de Spaanse premier Zapatero in juli vorig jaar, tijdens een bezoek van Al-Assad aan Spanje. Beeld
De Syrische president Al-Assad en de Spaanse premier Zapatero in juli vorig jaar, tijdens een bezoek van Al-Assad aan Spanje.

De boodschap werd vorige maand in het geheim overgebracht door een speciale gezant van de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero. Assad verwierp het aanbod, aldus de krant vandaag.

De gezant Bernardino León moest in Syrië tevens afspraken maken over een vredesconferentie van de verschillende Syrische groeperingen, in Madrid. Hiermee hoopte Spanje snel een vreedzaam einde te maken aan de opstand die sinds maart in Syrië aan de gang is. Tijdens die conferentie zou ook een overgangsregering gevormd moeten worden, waarin de oppositie zitting zou krijgen.

Maar de Syrische machthebbers gingen niet op het voorstel in. Volgens León hadden zijn gesprekspartners 'het contact met de realiteit volledig verloren'.

Sinds tientallen jaren onderhouden Spanje en Syrië goede diplomatieke banden. In de jaren '80 zochten Syrische leden van het Moslimbroederschap een veilig onderkomen in Spanje. Een van hen was Rifaat al-Assad, voormalig vicepresident en oom van de huidige president.

undefined

Meer over