Spanje vraagt zich angstig af waar ‘El Solitario’ zal toeslaan

Overal kan hij opduiken. Elk moment kan hij weer toeslaan. Dus kijken veel Spanjaarden over hun schouder bij het betreden van een bankgebouw....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Want de kans is groot dat ze dan oog in oog staan met El Solitario, De Eenling, de gevaarlijkste en meest gezochte bankovervaller van Spanje. De enige ‘gewone’ misdadiger die temidden van tientallen door de Spaanse justitie gezochte moslimextremisten en voortvluchtige ETA-terroristen een eigen opsporingsposter heeft. Al was het maar omdat hij acht jaar lang uit handen van de politie weet te blijven. Die heeft geen idee wie de eenzame crimineel is die 24 banken en kasinstellingen heeft overvallen en twee verkeersagenten en een politieman heeft doodgeschoten.

Een naam ontbreekt in het steeds langer wordend politiedossier. Evenals zijn vingerafdrukken. De baard? Nep. De lichte ogen? Gekleurde lenzen. Het gezette postuur? Een kogelvrij vest. De politie bezit slechts vage beelden van bewakingscamera’s. Op die beelden is elke keer te zien hoe El Solitario rustig een bank binnenstapt en binnen twee minuten weer buiten staat. In zijn ene hand een semi-automatisch geweer, in de andere de sleutels van een four wheel drive Suzuki. De buit heeft hij in zijn broekzakken weggestopt.

Zo heeft El Solitario sinds zijn eerste overval, in 1998, ruim 550 duizend euro bij elkaar geroofd. Een bedrag dat hij volgens de Guardia Civil gebruikt om zichzelf en misschien ook een gezin te onderhouden. ‘Niet om aan luxegoederen of drugs uit te geven’, zegt een medewerker. Als de buit op is, duikt El Solitario weer op. Dat verklaart de twee jaar stilte tussen zijn twee laatste overvallen.

Dit keer zal El Solitario geen twee jaar onderduiken, weet de politie zeker. Vooral als je bedenkt dat zijn laatste overval – in het dorpje Sarria – slechts 835 euro opleverde. Zo’n klein bedrag dat El Solitario een bankemployee uit woede in zijn been schoot.

Waar hij dit keer zal opduiken? El Solitario heeft overvallen in Valencia, Galicië en Aragón gepleegd. Het blijft gissen. Al is de kans het grootst langs de Costa’s. Daar heeft hij 17 keer toegeslagen en heeft hij volgens de politie vermoedelijk zijn schuilplaats.

Meer over