Spanje viert 'huwelijk van de eeuw'

De Spaanse kroonprins Felipe en Letizia Ortiz zijn zaterdag in Madrid in het huwelijk getreden. Tijdens een mis in de Almudena-kathedraal gaven de 36-jarige kroonprins en de 31-jarige voormalige journaalpresentatrice elkaar het ja-woord...

ANP

De officiële huwelijksvoltrekking vond plaats nadat koning Juan Carlos met een hoofdknik zijn toestemming had gegeven. Daarop spraken Felipe en Letizia hun huwelijksbeloftes uit en wisselden ringen uit. Ook schonken bruid en bruidegom elkaar gouden munten, als teken van de voorspoed die ze elkaar toewensen.

De huwelijksmis was op verzoek van het bruidspaar opgedragen aan de 192 slachtoffers van de dodelijke bomaanslagen op vier forensentreinen in Madrid. De feestelijkheden rondom het huwelijk zijn daarom minder uitbundig dan oorspronkelijk de bedoeling was.Aan het eind van de mis las de aartsbisschop van Madrid, Antonio Marìa Rouco Varela, de zegen voor namens PausJohannes Paulus II.

Het huwelijk wordt gezien als de belangrijkste society-gebeurtenis in Europa sinds het huwelijk van de Britse kroonprins Charles met Diana Spencer, 23 jaar geleden. Vertegenwoordigers van tientallen monarchieën en vele honderden andere gasten woonden de dienst bij.

Het laatste koninklijk huwelijk werd in Spanje in 1906 gesloten, toen koning Alfonso XIII trouwde. De huidige Spaanse koning Juan Carlos trouwde in 1962 in Griekenland met de Griekse prinses Sofia.

Wegens de aanslag van 11 maart waren voor het huwelijk zeer strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Het luchtruim boven Madrid werd gesloten en op straat waren 24.000 agenten actief.

Meer over