Spanje kapt 27 miljard euro uit de begroting

De Spaanse regering snoeit de begroting met 27,3 miljard euro. Maatregelen waaronder een korting van bijna 17 procent op de uitgaven van de ministeries moeten ertoe leiden dat het Spaanse begrotingstekort dit jaar van 8,5 procent naar 5,3 procent daalt. Dat hebben de betrokken ministers in het kabinet van premier Rajoy vrijdag bekendgemaakt in Madrid.

MADRID/KOPENHAGEN - De ministers Soraya Saenz de Santamaria en Cristobal Montoro Romero presenteren de bezuinigingen.

De bezuinigingen en hogere belastinginkomsten moeten ertoe leiden dat Spanje volgend jaar aan de Europese norm voor het begrotingstekort van 3 procent voldoet.

'Deze begroting moet overtuigen', zei minister van Economie en Financiën Luis de Guindos gistermiddag voorafgaand aan de conferentie van euroministers van Financiën in Kopenhagen. 'Spanje houdt op een probleem te zijn, allereerst voor de Spanjaarden zelf maar eveneens voor Europese Unie.'

Minister De Jager van Financiën toonde zich vanuit Kopenhagen voorzichtig positief over saneringsplannen van Madrid. 'Het ziet er naar uit dat Spanje geloofwaardige stappen zet op weg naar budgettaire discipline en structurele hervormingen. Maar ik wacht op het oordeel van de Europese Commissie.' Brussel stuurt binnenkort een groepje financieel experts naar Madrid die de plannen van Spanje zullen wegen.

Opmerkelijk onderdeel van de maatregelen betreft een belastingamnestie. Als verzwegen inkomsten alsnog worden aangegeven, wordt slechts 10 procent belasting gerekend in plaats van de 43 procent van het hoogste tarief. Met deze maatregel en andere als een verhoging van de vennootschapsbelasting en onroerend goedbelasting, hoopt de regering ruim 12 miljard extra binnen te halen.

Bij de ministeriële begrotingen wordt in het bijzonder gekort op de uitgaven voor onderwijs, cultuur en sport, met meer dan 20 procent. Op speciale werkgelegenheidsprogramma's wordt 1,5 miljard euro gekort. Ontwikkelingshulp moet 1,3 miljard inleveren.

De Spaanse energietarieven, nu al de hoogste van Europa, zullen verder stijgen: de elektriciteit wordt 7 procent duurder, terwijl de gastarieven met 5 procent stijgen.

De regering heeft een aantal posten buiten de stevige bezuinigingen weten te houden. Zo blijft een verhoging van de omzetbelasting achterwege, omdat de regering meent dat dit te veel de consumptieve uitgaven zou schaden. De ambtenarensalarissen blijven na de gemiddelde verlaging met 5 procent onder het vorige kabinet vooralsnog ongewijzigd. Sociale uitkeringen blijven eveneens gehandhaafd, terwijl ook de pensioenen ontzien zullen worden.

De maatregelen worden volgende week in het parlement goedgekeurd. De regerende Partido Popular heeft een absolute meerderheid.

Economie pagina 21

undefined

Meer over