Spanje kan bosbranden niet aan

De Spaanse regering heeft woensdag de andere EU-lidstaten om hulp gevraagd bij de bestrijding van de hevige bosbranden in de noordwestelijke regio Galicië....

Vijfduizend Spaanse brandweermannen bestreden woensdag met wisselend succes 110 bosbranden in Galicië. De brandweer bracht 49 branden onder controle, maar door de droogte in combinatie met de wind laaiden 67 andere branden weer op. ‘De toestand is bijzonder ernstig’, zei de Spaanse minister van Milieu, Cristina Narbona. ‘Steeds wanneer een brand is geblust, breekt een nieuwe uit.’

De meeste branden woeden tussen de havenstad Vigo en Santiago de Compostella. Ruim tienduizend hectare bos en struikgewas zijn al door het vuur verwoest. Zeker drie personen zijn omgekomen en duizenden personen zijn hun huizen ontvlucht. De stad Pontevedra (80 duizend inwoners) is door de branden bijna van de buitenwereld afgesneden en kan nog slechts via een snelweg worden bereikt.

Een groot deel van de branden in Spanje is aangestoken. Zeven personen zijn aangehouden op verdenking van brandstichting. De Spaanse regering heeft tweehonderd politiemensen naar Galicië gestuurd om te helpen bij de opsporing van pyromanen, brandstichtende boeren en andere criminelen.

Veel boeren in de regio, en elders in Spanje, steken dikwijls stukken bos in brand om snel aan landbouwgrond te komen. Als ze niet op heterdaad worden betrapt, is de pakkans daarna gering. Dat gold ook voor projectontwikkelaars die snel aan bouwrijpe grond wilden komen. Door een wetswijziging krijgt een afgebrand stuk bos pas na dertig jaar een woonbestemming.

De Spaanse autoriteiten hebben in de huidige crisis getuigen van brandstichtingen politiebescherming aangeboden. Ook worden aangiftes die leiden tot aanhoudingen van brandstichters financieel beloond. Hoe hoog de beloning is, is niet bekend gemaakt.

Daarnaast heeft de Spaanse regering Madrid heeft ook 1200 militairen naar de regio gestuurd om de bossen in de gaten te houden. In de regio’s Castilla-León, waar woensdag 19 branden woedden, en Catalonië (2 branden) zijn de autoriteiten eveneens extra waakzaam.

Portugal, dat aanvankelijk Spanje hulp had aangeboden bij het blussen van de branden, moest woensdag zijn brandweerlieden terugroepen om branden binnen de eigen grenzen te bestrijden. In Portugal vochten 600 brandweerlieden tegen acht branden, waarvan waarschijnlijk ook een deel is aangestoken.

Zij slaagden erin een grote brand in het district Evora in het zuiden van het land onder controle te krijgen. Daar zijn geen slachtoffers gevallen. In het district is minstens vierduizend hectare eucalyptusbos verwoest.

Meer over