Spanje gaat kerncentrales onderzoeken, Wit-Rusland bouwt nieuwe

MADRID - Spanje onderzoekt of de veiligheidsmaatregelen voor de zes kerncentrales in het land voldoende zijn. De Spaanse regering maakte dat woensdag bekend. De maatregel houdt verband met de nucleaire crisis in Japan.

Een activist van Greenpeace bij de Spaanse kerncentrale van Cofrentes. Beeld reuters
Een activist van Greenpeace bij de Spaanse kerncentrale van Cofrentes.Beeld reuters

Miguel Sebastian, de Spaanse minister van Industrie, zei in het parlement in Madrid dat er onder meer aanvullend seismisch onderzoek wordt uitgevoerd. Ook gaan experts van de Nucleaire Veiligheidsraad kijken naar de risico's van overstromingen voor de kerncentrales in Spanje.

Wit-Rusland
Met financiële hulp van Rusland bouwt Wit-Rusland een nieuwe kerncentrale. Dat meldde het Russische persbureau Interfax vandaag. De regering van de Russische premier Vladimir Poetin investeert ruim 4,3 miljard euro in de bouw van de nieuwe kerncentrale in Wit-Rusland.

In tegenstelling tot andere EU-landen vreest Rusland niet voor de mogelijke gevaren van kernenergie. De centrale wordt gebouwd op de grens van de twee landen en 50 kilometer van de Litouwse grens. De bouw heeft tot hevige reacties geleid van de Litouwse regering die onmiddellijk de Wit-Russische ambassadeur ontbood. Litouwen heeft in de jaren tachtig flink geleden door de Tsjernobylramp.

Poetin liet echter weten dat kernenergie de toekomst is en dat Rusland voor 2030 nog 26 nieuwe kerncentrales zal bouwen. Van Japan is hij niet geschrokken: 'De reactoren van Japan zijn Amerikaans en veertig jaar oud.'

Meer over