Spanje dreigt Frankrijk met boerenoorlog

Franse vrachtwagens verbranden, dat hoeft nog niet direct. En ook de Franse supermarkten in Spanje mogen voorlopig open blijven. Maar het Spaanse volk wordt vriendelijk verzocht bij het winkelen de streepjescodes van de producten te inspecteren....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

De Spaanse boeren hebben het tegenoffensief ingezet. Ze weigeren nog langer met de armen over elkaar toe te zien hoe Franse boeren hun vrachtwagens met fruit en groenten overvallen, plunderen en daarna in brand steken.

De Fransen zijn woedend over de import van de goedkopere producten uit Spanje, die hun markt verzieken. Omdat de Franse overheid de import niet kan verhinderen, zijn de boeren zelf in actie gekomen.

De afgelopen dagen zijn herhaaldelijk Spaanse vrachtwagens in Zuid-Frankrijk aangevallen. Een chauffeur werd door de boeren het ziekenhuis in geslagen. Zeker vijf vrachtwagens zijn in brand gestoken en volledig verwoest.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in Brignoles door een peloton Franse boeren een aantal supermarkten in het zuiden van het land geplunderd, waarbij alle buitenlandse producten werden vernietigd.

De Spaanse regering heeft zich bij Parijs beklaagd over de acties. Volgens minister van Landbouw Loyola de Palacios ondermijnen de acties 'de essentie van de Europese Unie, te weten het vrije verkeer van goederen'. Madrid is vooral boos over de lakse houding van de Franse politie, die weigert in te grijpen. In een persoonlijke ontmoeting met de Spaanse premier Aznar beloofde president Chirac vorige week maatregelen, maar de acties zijn daardoor niet verminderd.

Spaanse boeren bekogelden gisteren de Franse consulaten in Sevilla en Cartagena met tomaten en eieren. Ze hebben aangekondigd hun tegenacties de komende dagen over heel Spanje uit te breiden.

De boerenorganisaties menen dat de regering Aznar niet voldoende onderneemt om hun belangen te beschermen: 'Als de regering ons niet verdedigt, zullen wij onszelf moeten verdedigen.' Bij een filiaal van de Franse supermarktketen Pryca vernietigden de Spaanse boeren de hele groentenvoorraad.

De organisaties van boeren in de zuidelijke deelstaten Andalusië en Murcia, waar de meeste groenten en fruit vandaan komen, hebben opgeroepen tot een kopersboycot van Franse producten. Ze hebben duizenden vlugschriften uitgedeeld waarin wordt uitgelegd hoe de herkomst van de producten valt vast te stellen: aan de hand van de streepjescode.

Een woordvoerder van de deelregering van Andalusië heeft de boeren gevraagd zich beschaafd te gedragen in hun acties en 'zich niet te verlagen tot het niveau van de Fransen. Laten we geen commerciële oorlog ontketenen waarvan niemand profijt trekt.'

Zelf heeft de Andalusische regering opdracht gegevens alle vrachtwagens met Franse kentekens aan te houden en grondig te inspecteren. Het resultaat was gisteren minimaal. Twee vrachtwagens werden aan de kant gezet omdat de chauffeurs de maximale rijtijd hadden overschreden. De controles zullen de komende dagen worden uitgebreid over heel Zuid-Spanje.

Meer over