Spanje blijft hongerig naar succes

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

WARSCHAU - Opdat de veel gelauwerde internationals van Spanje niet vergeten waar het allemaal om draait tijdens een eindtoernooi, heeft de technische staf de hekken rond de trainingsvelden in basiskamp Gniewino voorzien van spreuken. Die zou je met enige fantasie kunnen opvatten als de vier geboden van bondscoach Vicente del Bosque.

De teksten zijn als volgt: 'Geschiedenis wint geen wedstrijden, dat doet inspanning'. 'Geschiedenis houdt jouw opponent niet tegen, dat doet concentratie'. 'Geschiedenis maakt geen doelpunten, dat doet talent'. 'Geschiedenis maakt je niet tot kampioen, dat doet bescheidenheid'.

Je kunt het wandtegelwijsheden noemen, voor de 61-jarige trainer zijn het waarheden die de blauwdruk vormen van zijn filosofie. Spanje is na de titels in 2008 (EK, toen nog onder bondscoach Luis Aragones) en 2010 (WK) niet verzadigd, maar juist hongerig naar nieuw succes.

Voor Del Bosque is een Europese titel de enige ontbrekende hoofdprijs als coach. Op clubniveau won hij twee landstitels met Real Madrid (in 2001 en 2003) en twee keer de Champions League (in 2000 en 2002). Wint hij na het WK ook dit EK, dan evenaart hij Helmut Schön, die met West-Duitsland de Europese titel won in 1972 en twee jaar later de wereldtitel greep in eigen land.

Waar anders dan in het Poolse slaapstadje Gniewino, een dorpje op ongeveer een uur rijden van Gdansk, moet de basis worden gelegd voor die prestatie. Ze stonden er een beetje vreemd bij te kijken, de inwoners van Gniewino, toen deze week liefst 207 journalisten uit verschillende landen de eerste openbare training van La Roja (het rood) bezochten. Dat waren ze niet gewend, die drukte.

Er was muziek en er werd gedanst door vrouwen in klederdracht. Nadat aanvaller Fernando Llorente tot hilariteit van zijn ploeggenoten een speciale mand met brood in ontvangst had mogen nemen, waanden de vaste volgers zich weer in Potchefstroom, de qua omstandigheden vergelijkbare uitvalsbasis tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Vooral in het creëren van de juiste omstandigheden voor al zijn spelers, Basken, Andalusiërs, Catalanen en Galiciërs, is Del Bosque een meester. Dat schrijft Jimmy Burns, van wie recentelijk La Roja, a journey through Spanish football verscheen.

De bekroonde auteur van The Hand of God, the life of Diego Maradona, Barça, a people's passion en When Beckham went to Spain schrijft dat Del Bosque er dan mag uitzien als 'een gepensioneerde Franse burgerwacht', zijn 'creatieve flair en intelligentie' hebben de Spaanse ploeg gebracht tot waar hij nu is: de bovenste trede van de voetbalwereld.

Vier jaar geleden, ruim voordat Fernando Torres de EK-finale tegen Duitsland in Wenen besliste met een listig stiftje, beklaagden Spanjaarden zich nog dat het veel te lang was gebleven bij die ene EK-titel, uit 1964. En hoe moest er nu een vervolg komen op dat schamele succesje, nadat Aragones had besloten de lange tijd onaantastbare Raúl buiten de selectie te laten?

Het leidde tot verhitte discussies. Maar in 2008 ging het shirt met rugnummer 7 toch echt naar David Villa, die zijn land met vier doelpunten in de groepswedstrijden tegen Zweden en Rusland voor het eerst in 24 jaar richting de halve finales duwde. De gewonnen strafschoppenserie in de kwartfinales tegen Italië vormde het begin van al het moois.

Juist Villa ontbreekt met een blessure in Polen, net als aanvoerder Carles Puyol. Tot verrassing van velen werd Valencia-spits Roberto Soldado niet in de selectie opgenomen. Dit seizoen maakte hij zeventien doelpunten in La Liga, het jaar ervoor achttien. Del Bosque koos echter voor Alvaro Negredo van Sevilla en stelde dus ook Adrian Lopez van Atletico Madrid, die scoorde tijdens zijn debuut in een oefenduel tegen Servië, teleur.

Berichten uit het Spaanse kamp duiden er overigens op dat Del Bosque voor de eerste groepswedstrijd van zondag tegen Italië opnieuw zijn vertrouwen schenkt aan Torres, die hij eerder passeerde voor de oefenwedstrijd tegen Venezuela. Misschien deed hij dat wel om de spits van Chelsea, die een rampzalig seizoen achter de rug heeft, op scherp te zetten.

Hoe dan ook: met 19 van de 23 selectiespelers die twee jaar geleden het goud grepen in Johannesburg, is Spanje als nummer één van de wereld opnieuw de voornaamste kandidaat voor de eindzege. Al tellen resultaten uit het verleden niet voor Del Bosque. Dát is de boodschap van al die spreuken rond het trainingsveld.

undefined

Meer over